Поне по две деца на месец загиват на пътя

OFFNews 14 август 2015 в 09:15 3942 4

17 деца са загинали на пътя тази година, отчете КАТ. Осем от малките жертви са били в коли, седем са пешеходци а две - зад волана на автомобила. За седем месеца през 2015 са станали 3697 тежки катастрофи, съобщи комисар Бойко Рановски, шеф на Пътна полиция. 

Нарушенията, установени с мобилни камери, са 3953, а със стационарни - 5100. Най-тежко е положението в Пловдив и региона, уточни Рановски. По думите му вече се работи за промени в законодателството, с които наказанията за джигитите на пътя ще се увеличат, а актовете ще стигат по-бързо до нарушителите. 

Незаконните гонки в София са спрени напълно, заяви комисар Тенчо Тенев, началник отдел „Пътна полиция“ – СДВР.

„От началото на месец юли темата за гонките е особено актуална, а в последните дни още повече, заради инцидента в Лесидрен. На територията на София успяхме да спрем нерегламентираните гонки. В началото на юни създадохме организация на цялата територия на столицата и направихме проверка на всички проблемни места, за които знаехме, че има нерегламентирано събиране на мотоциклети и автомобили“, заяви Тенчо Тенев.

По думите му от 1 юли е организиран денонощен патрул, който стои на места с потенциална опасност за организиране на нерегламентирани състезания.

„Около 70 сигнала за нелегални гонки сме получили до момента от 1 юли. От тях само 15 бяха истински. Проверени са над 500 автомобила и водачи на автомобили, като са съставени около 70 акта и над 100 фиша за неправоспобност, за липса на гражданска застраховка и за употреба на алкохол“, добави той.

„Успяхме да спрем донякъде хората, които искат да си проявят храбростта на пътя. Имаме 182 пътнотранспортни произшествия на територията на областта в сравнение с миналата година“, каза още Тенчо Тенев. 

До момента сигнали за нелегални гонки в Лесодрен не са подавани, каза шефът на Пътна полиция при Главна дирекция "Национална полиция" комисар Бойко Рановски. Той обясни, че в момента тече разследване в хода, на което ще се установи каква е причината да не са регистрирани и проверени такива сигнали, въпреки че кметът на селото Борис Нешев твърди, че лично е подавал сигнали за нерегламентирани автомобилни състезания. „Всеки, който желае, може да подаде сигнал в интернет или на телефоните на МВР, поместени на сайта. За да се установи, че е имало гонки, хората трябва да знаят, че е необходимо да свидетелстват. Това значи да застанат с името си и сведението си да и защитят това, което твърдят“, заяви още комисар Рановски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков