''Политико'': България иска да се присъедини към клуба на ЕС за въоръжаване на Украйна

OFFNews 16 юни 2023 в 10:37 4699 7

Тодор Тагарев

Снимка БТА / АР

Министърът на отбраната Тодор Тагарев участва в Брюксел в срещата на контактната група за Украйна.

България иска да се присъедини към клуба на страните от ЕС, участващи във въоръжаването на Украйна, пише „Politico“. Новият министър на отбраната на България Тодор Тагарев казва, че страната се стреми да засили подкрепата си за усилията на ЕС да снабди Украйна с боеприпасите, от които се нуждае, за да продължи да се сражава с войските на Москва.

Новината идва от кулоарите на срещата на министрите на отбраната на НАТО, която се провежда в четвъртък и петък в Брюксел и на която ръководителите на военните ведомства на страните в блока обсъждат как да увеличат индустриалния капацитет на алианса за подкрепа на Украйна, както и способностите за отбрана и възпиране в навечерието на ключовата среща на върха във Вилнюс следващия месец.

През май страните от ЕС финализираха сделка за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети в Киев до март на следващата година, като се съгласиха да дадат незабавно боеприпаси от собствените си запаси, а държавите-членки да получат частично възнаграждение за усилията си. Те се споразумяха за 1 милиард евро за тази част от плана и още 1 милиард евро за съвместна схема, за да осигурят доставки до Украйна и да попълнят запасите си. Комисията също така предложи инициатива от 500 милиона евро за повишаване на способността на Европа да произвежда оръжия и да постигне тези цели.

Като част от този натиск Европейската агенция по отбрана (EDA) стартира проект за държавите-членки за съвместно снабдяване с амуниции при попълването на запасите или за подпомагането на Украйна. Досега България беше останала една от двете страни от ЕС наред с военно неутралната Ирландия, която не беше се присъединила към схемата EDA.

„Ние много ясно се стремим към присъединяване към тази коалиция“, казва Тодор Тагарев в интервю за POLITICO. „Мисля, че ще можем да осигурим част от необходимите боеприпаси за Украйна.“ "Няма политическо решение", допълва той, "но със сигурност ще положим усилия и вярвам, че ще намерим начин."

Думите на новия военен министър бележат рязък обрат за балканската страна, чието ново правителство встъпи в длъжност миналата седмица след период на продължителна нестабилност, в който за две години се проведоха пет пъти парламентарни избори.

Българският президент Румен Радев, фигура, смятана от някои за мекушава по отношение на Русия и която се радва на безпрецедентни правомощия да назначава едно след друго временни правителства, изключи през март възможността България да се присъедини към коалицията.

През декември българските депутати дадоха зелена светлина за пакет от военна помощ за Украйна след много вътрешни борби - макар че той беше основно ограничен до по-леките въоръжения.

Въпреки това според съобщенията страната тайно е доставяла до една трета от нуждите на Украйна от боеприпаси в ранните фази на войната чрез посредници, упълномощени от нейното предишно проевропейско правителство.

Предимството на официалното присъединяване на София към коалицията е, че „традиционно България … се е специализирала в производството на малки оръжия, леки въоръжения и боеприпаси“ от съветско време, каза Тагарев.

Все пак военният експерт от кариерата и служител на отбраната твърди, че даряването на изтребители МиГ-29 и системи за противовъздушна отбрана би било „предизвикателство“, тъй като запасите на България са необходими за задоволяване на собствените нужди на страната – като същевременно признава, че голяма част от танковия парк на страната е също на половин век.

Тагарев също каза, че страната е на път да изпълни обещанието на НАТО за увеличаване на разходите за алианса до 2 процента от БВП „до 2024 г.“, което той настоя, че трябва да бъде „минимумът“.

Също така българският министър счита, че Украйна „абсолютно“ трябва да бъде допусната в НАТО, „когато условията го позволяват“ - в смисъл веднага щом войната на Русия приключи.

И все пак, налагането на това мнение няма да е лесно в страна, в която само 46 процента от хората смятат, че войната в Украйна е изцяло по вина на Русия, според проучване от декември, в сравнение със средна стойност за ЕС от 88 процента.

„Много съм притеснен“ за влиянието на Москва в България, признава Тагарев, като добавя, че обмисля създаването на нови специализирани звена, които да се справят с руските дезинформационни наративи.

„Трябва да сме сигурни, че се противопоставяме ефективно на руската пропаганда, кампании за дезинформация и всякакви други влияния, които имаме в страната“, каза той.

„Руският посланик тук и някои други политически партии, влиятелни политици, те говорят с един и същи глас – и това не е гласът на нашите съюзници.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

7

alfakentavur

16.06 2023 в 13:31

Още по-добре е да се знае от българското общество кои са платените тролчета в интернет и особено платените от фюрера на вражеска държава, възродила нацизма и фашизма и заплашваща Света с ядрена война.

2099

5

Mateevk

16.06 2023 в 12:19

Да, повечето хора нямат представа, че сме воювали с Русия и сме я побеждавали, защото това беше тема табу при соца. Тя беше заличена, както и всякакви "русофобски" мисли на цяла плеяда наши националин герои, като се почне от Раковски и се мине през Левски, Ботев, Захари Стоянов, Стефан Стамболов, Яворов, и се стигне чак до Димитър Благоев, Геарги Кирков, че и Васил Коларов дори. Тези хора са прозрели истината за Русия и са ни завещали какво да правим и как да се отнасяме с Русия. Но архитектите на руската матрица у нас са ги елиминирали, за до можем да живеем вече близо 150 години в исторически заблуди, легенди и митове. Та само Вазов да вземем - той е казал всичко по въпроса в "На руските воини" - https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=4114&Level=2
Кой дребен и жалък руски трол днес би могъл да отрече Вазов и да спори с него? Искам да го видя!

4038

4

Moirae

16.06 2023 в 11:17

Най-сетне, достойна позиция заявена от българския министър на отбранат.(Апропо, спънат от Корнелия Нинова в предишното редовно правителство.)

12078

3

edin slep

16.06 2023 в 11:08

Те повечето хора представа нямат за това, че сме воювали с Русия, а и сме я побеждавали.

723

2

user4eto

16.06 2023 в 10:43

Тагарев е пич, до сега такъв министър не сме имали.

2099

1

Mateevk

16.06 2023 в 10:43

Това трябва да започне още от училище и да се мине през всичките тези безумни символи на матрицата, в която живеем вече близо 150 години - руски имена на улици, на катедралния храм, паметници като МОЧА, Альоша и т.н. Защо Копейкин и БСП така яростно банят МОЧА? Защото са инструктирани от своите кремълски господари да пазят като зеницата на окото си подобни символи на фалшифицираната ни история, за да не узнаят хората истинската...
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша