Полицаите излизат на национален протест в събота

OFFNews 10 юли 2023 в 09:17 990 0

Протест на полицаи в Бургас на 4 юли

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Протест на полицаи в Бургас на 4 юли

Синдикалната федерация на служителите в МВР ще организира национален протест тази събота пред сградата на парламента, обявиха от синдиката.

Полицаите искат 10-процентно увеличение на заплатите, каквото не е предвидено в проектобюджета за 2023 г.

Синдикатите приканват всеки, който ги подкрепя в исканията им, да дойде на площада и призовават “заедно да се противопоставим на подигравката с работещите във ведомството!”

Правителствата са временни - нуждата от сигурност на гражданите вечна, заявяват от синдиката.

Миналата седмица два дни работещи в системата излизаха на кратки протести в различни райони на страната.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подкрепя исканията. По време на заседанието на Министерския съвет миналата седмица той се въздържа от гласуване на проектобюджета точно с този аргумент - липсата на подкрепа за исканото увеличение.

"МВР предостави съгласувателно становище с множество бележки и предложения в голяма част от които не са приети от вносителя с изложени за това аргументи от тяхна страна, а друга част са приети от вносителя по принцип. Както всички разбрахте, тук през последните два-три дни политическото ръководство на МВР заставаме зад исканията на служителите от министерството. Надявам се, че при разглеждането на държавния бюджет в Парламента част от тях ще бъдат изпълнени и реализирани. Въздържам се по точката, предвид дискусиите, които имам със синдикатите в моята структура", казва Стоянов по време на заседанието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл