Показаха проекта за реставация на банята в Банкя

OFFNews 14 февруари 2018 в 14:38 4325 1

Показаха проекта за реставация на банята в Банкя

В Банкя беше представен идейният проект за реставрация, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница, съобщиха от общината.

Проектът е на арх. Георгиев и колектив предвижда съхраняване автентичната визия на емблемата на града и добавяне на модерни СПА функции в нея.

Запазват се царските вани и двата басейна като единият ще бъде за хидромасаж. Комплексът ще разполага с парна баня, сауна и солна стая. За децата е предвиден кът за занимания, докато родителите са отдадени на водни процедури. Предвидено е изграждането на сладкарница.

Предвидено е във фоайето да бъдат показвани изложби. То ще се ползва и за концерти и за сключване на граждански бракове.

Под остъклените покриви на двата вътрешни двора посетителите, оградени от зеленина, ще отдъхват, обясняват авторите на проекта.

Мащабите на Царската баня в Банкя са такива, че амбицията на кмета Рангел Марков и екипът му е тя да се превърне в най-големия СПА комплекс на България, който ще запази лечебните функции на водата.

До две години се очаква той да отвори врати и минералната вода на курорта да носи здраве и радост на хората от страната и извън нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови