Подходът за намаляване на вредата е най-бързият начин за справяне с тютюнопушеното

СЗО трябва да възприеме иновациите при доставянето на никотин, призовават експерти

OFFNews 05 февруари 2024 в 10:00 20850 1

Снимка istock

Подходът за намаляване на вредата е успешна стратегия за опазване на общественото здраве и трябва да залегне като основна стратегия в Рамковата конвенция за контрол на тютюна/РККТ/ на СЗО, призовават експерти в коментар за научното списание The Lancet.

РККТ не съдържа забрана за прилагането на подходи за намаляване на вредата, а по-скоро оставя решението за това как да се регулират електронните цигари и другите нови никотинови изделия на преценката на отделните държави. Нежеланието на СЗО да подкрепи подходи за намаляване на вредата от тютюна ограничава възможностите за избор на 1.3 милиарда пушачи по света, които са изложени на по-висок риск от преждевременна смърт.

Няма научни аргументи за позицията на СЗО, че електронните цигари и другите нови никотинови изделия трябва да бъдат третирани еднакво с останалите тютюневи изделия. Тази позиция не взима предвид подхода, отчитащ степента на риск. Ние смятаме, че СЗО трябва да демонстрира позитивно лидерство и да предостави техническа помощ на държавите, когато те разглеждат възможностите за използване на електронни цигари и други нови никотинови изделия, включително снус, никотинови пакетчета, нагреваеми тютюневи изделия и бездимни тютюневи изделия, коментират експертите.


В някои държави значителното намаляване на нивата на тютюнопушене съвпада във времето с увеличаването на употребата на нови никотинови изделия. В Нова Зеландия например процентът на ежедневните пълнолетни пушачи рязко спада от 13.3% през 2017-18 г. до 6.8% през 2-22-23 г., когато електронните цигари стават широко достъпни, което представлява спад от 49% за 5 години. Нивата на ежедневна употреба на вейпинг продукти сред пълнолетните за същия период се увеличават от 2-6% до 9.7% благодарение на подкрепата от страна на правителството и въведените регулации за вейпинг.

И други държави с високи доходи бележат успехи в намаляването на тютюнопушенето, които се свързват с използването на широка гама устройства за доставяне на никотин с по-ниска степен на риск, което допълва мерките по РККТ за намаляване на търсенето и предлагането. Швеция, където има дългогодишна традиция на употреба на снус, е с най-ниския процент ежедневни пълнолетни пушачи в света, който към 2022 г. е 6% и е придружен с ниска смъртност от заболявания, свързани с употребата на тютюн.

Норвегия може да се похвали със сходен успех в намаляването на тютюнопушенето в контекста на увеличена употреба на снус и електронни цигари, а в Англия вейпинг продуктите се използват като помощно средство за спиране на пушене. Значителният спад в употребата на цигари в Япония се свързва с бързото разпространение на продукти, които нагряват тютюна, без да го горят.



Има две съображения, които може би обясняват защо подходът за намаляване на вредата от тютюна не се прилага по-активно, въпреки че се отчита връзка между този подход и намаляването на тютюнопушенето. Първото съображение е свързано с това, че в сравнение с цигарите, вредите от които са известни от над половин век, дългосрочните ефекти на електронните цигари са все още непознати. Макар че вейпингът може да не е без риск, особено за хора, които не пушат, рисковете от значителни, трайни, вредни последствия от съставките на електронните цигари вероятно е нисък, особено в сравнение с вредата, причинявана от тютюнопушенето.

Второто съображение е свързано с това, че широкото предлагане на електронни цигари без достатъчен контрол и без да са въведени регулации, насърчава развитието на никотинова зависимост сред младежите и позволява на вейпинг индустрията да осъществява дейността си по неетичен начин. Няма доказателства, които да сочат, че вейпингът поощрява пропушването сред младежите и въпреки че делът на младежите непушачи, които употребяват вейпинг продукти, се увеличава, той остава достатъчно нисък. Необходими са по-строги регулации, включително налагането на ограничения за продажбите, и подходящи кампания за промоция на здравето, за да не се допуска младежите да употребяват вейпинг продукти, но тези мерки трябва да бъдат балансирани спрямо здравните потребности на по-възрастните пълнолетни пушачи, които имат нужда от помощ, за да спрат да пушат.

Десетата конференция на страните по РККТ на СЗО (COP10), управляващият орган на РККТ, ще се проведе в Панама на 5-9 февруари 2024 г. В ключови информационни документи, изготвени за COP10, се препоръчва никотиновите изделия да бъдат третирани като еквивалентни на цигарите и да бъдат регулирани съответно. Този подход е стъпка назад, защото тези продукти не са съпоставими по отношение на причиняваната от тях вреда; в крайна сметка именно горенето на тютюна, а не никотинът, е причината за вредното въздействие. Още по-лошото е, че тази стратегия в последна сметка ще облагодетелства глобалния пазар на цигари и може да възпрепятства употребата на вейпинг продукти.

Трябва да се запази фокусът върху основния проблем на общественото здраве – вредните ефекти за здравето от употребата на тютюн. Намаляването на пушенето на цигари е най-ефективният начин да се предотврати смъртността, свързана с употребата на тютюн, а подходът за намаляване на вредата от тютюна е най-бързият и справедлив начин да се намалят нивата на тютюнопушене. СЗО трябва да възприеме иновациите при доставянето на никотин. Държавите, които берат плодовете от подхода за намаляване на вредата от тютюна, например Нова Зеландия, Швеция, Норвегия, Англия и Япония, трябва да насърчат страните, участващи в COP10, да подкрепят предложения, чрез които тютюнопушенето може бързо да бъде намалено. Онези 1.3 милиарда пушачи в света, половината от които ще умрат преждевременно, имат право да получат подобен тип лидерство.

Източник: Harnessing tobacco harm reduction

Robert Beaglehole, Ruth Bonita

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

1

Bad Horse

05.02 2024 в 10:55

Ако науката и желанието да се подобри здравето на хората беше мотива на елита... да. Щяха да подкрепят електронните цигари и всякакви други джаджи, намалящи риска от рак. Но не, на тях мотивацията им е да държат немитите маси под контрол. Да им забраняват всякакви удоволствия, да взимат решения вместо тях, и да им събират такси и данъци за услугата, за тяхно добро, естествено. Преследват пушачите както новопокръстен преследва религията на баща си.

Решението е приватизация на здравеопазването. Застрахователя ти прави редовни прегледи и ти определя вноските според показателите. Ако белия ти дроб е станал черен от пушене, или ако си качил 10 кила след последното идване, риска за теб е по-голям и съответно вноската е по-голяма. Можеш да идеш при друг застраховател, или на друг план, но избора е твой. Не на СЗО, Министерството на Здравепогазването, или друг (полов) орган, който ти налага забрани.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша