Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Първият F-16 за България се монтира и ще е готов догодина

OFFNews 29 януари 2023 в 18:34 2123 5

Два стратегически бомбардировача B-1B Lancer на САЩ, четири изтребителя F-35 на южнокорейските ВВС и четири изтребителя F-16 на американските ВВС летят над Южна Корея по време на съвместното въздушно учение

Снимка Getty Images

Два стратегически бомбардировача B-1B Lancer на САЩ, четири изтребителя F-35 на южнокорейските ВВС и четири изтребителя F-16 на американските ВВС летят над Южна Корея по време на съвместното въздушно учение "Бдителна буря" на 5 ноември 2022 г.

Производството на българската партида изтребители F-16 е започнало и първият ще ни бъде доставен от американската фирма "Локхийд Мартин" следващата година - стана ясно от думите на Джонатан Лин от компанията в интервю за Нова тв.

Лин отговаря за стратегическите партньорства с Централна и Източна Европа.

"Българският изтребител вече е на производствената линия и тече основният монтаж. Все още нямаме осемте изтребителя от първата партида, засега имаме само първия. Надяваме се да го сглобим и да видим как лети през следващата година. Направихме подобрения в радарната система с електронно сканирани, подобно на F-35. Това е поколение 4+ на изтребителите. Автоматичната система за избягване на сблъсък спасява 10+ живота на пилоти. Ако пилотът загуби съзнание или възможност да пилотира, софтуерът стабилизира машината", обясни той и допълни: "Може да кажем, че вече започна процесът на производство на българската партида".

България очаква 8 изтребителя до 2025 г. и още 8 до 2027 г. въз основата на договорите ни.

В момента фирмата произвежда същите изтребители за още шест държави.

"F-16 се произвежда повече от 40 години в нашите заводи, така че не е нещо ново за нашата компания. Тази седмица имахме тестови успешен 50-минутен полет, така че този модел вече лети и ще произведем доста от него до 2025 г. Още шест държави искат F-16. Двама от пилотите ни с прякори Сирената и Професионалситът пилотиха изтребителя. Те дадоха много добра оценка за състоянието им", заяви Лин.

Джонатан Лин съобщи, че няколко български пилоти се обучават в САЩ.

"Те добиват практика в изтребителите, в момента преминават обучение в Аризона. Мога да кажа, че работим върху това да ги имате около 2025 г. Втората партида може да получите през 2027 г.", разкри Лин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

5

Johnny B Goode

29.01 2023 в 21:54

Абе, някой май е хакнал Еврото ;)

210

2

Merc

29.01 2023 в 19:00

Ако не бяхме плащали на Чебурашките десетилетия наред да ни ремонтират москвичите МИГ 29 отдавна вече да ги имахме на въоръжение.
Но Петата колона на Мацква няма да спре да ни саботира .
Докато не приключим с тях окончателно веднъж завинаги.

2051

1

Propaganda

29.01 2023 в 18:40

Квичете руССки проститутки - еврото, пешото, дедолази, йордерчо, барлегея, квичете как чертежите на летели, уроди антибългарски!

За нас - истинските Българи това са само хубави новини.

И още един повод да дарим цялата си авиация на Украйна, в защита на Европа. Идва по-добра и по-качествена.

Повод за национална гордост е да знаеш, че родно оръжие трепе руССка измет!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews