Отворено писмо до БНР: Уволнете Волгин, поощрява беззаконието

Антония Чорева 10 юли 2017 в 10:59 12204 29

Позицията на журналиста от БНР Петър Волгин, който защити палежа на демонтиращия кран край паметника "1300 години България" и го нарече "легитимен акт на съпротива срещу престъпните действия на властите в София", отприщи вълна от недоволство от политици и журналисти в социалната мрежа.

Стените на политици и коментатори се напълниха с призиви Волгин да бъде уволнен, а новата дясна платформа "Мисълъ" написа отворено писмо до БНР с призив Волгин да бъде уволнен.

Мотивите на всички: Не може публична личност от национална обществена медия да гази закона и да подкрепя нарушаване на законите. Ето и някои от реакциите, публикувани във Фейсбук: 

Емил Кошлуков:

Петър Волгин е нарекъл палежа на крана пред НДК, както и вандалщината в Хамбург от онзи ден, легитимни. Легитимен означава законен. Добре ще е Волгин да каже по кой закон именно тези поражения върху имуществото са законни, а в Хамбург - и телесни повреди на хора.

Второто, по-широко значение на легитимен е нещо, което може да бъде оправдано с логика, или с общоприети норми. Отново е добре да разберем по коя логика и обществени норми палежите, побоят и рушенето на чужда собственост са легитимни.
За подбудителство все още има текстове в НК. А Волгин изрично казва, че още подобни престъпления са добро нещо. Не е работа нито на СЕМ, нито на БНР да реагира тук. Има си МВР и прокуратура. 

Ако публичните личности, особено такива с трибуна в обществото, призовават към нарушаване на законите, това е много жалко. Обаче е и престъпно.

Адвокатът Николай Хаджигенов цитира закона:

Чл. 164. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, се наказва с лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

И се стига до по крайни призиви от слушатели на БНР: 

"Има ли СЕМ в България? Продажникът Волгин да бъде изгонен от националния ефир!!!!!"

"Крайно време е Волгите да отидат в музеите..."

Отворено писмо на дясната платформа "Мисълъ" и петиция за отстраняването на Петър Волгин:

Според Петър Волгин – лице, което в качеството си на служител на Българско национално радио (БНР) получава пари от нашите данъци, да запалиш кран е легитимна съпротива срещу капиталистическата система. Как действията на една община имат общо с капитализма е неизяснен въпрос, който за момента можем да оставим да се решава в дебрите на нощта от телевизионните врачки.

Запалването на крана, демонтиращ “Седмокрилия” паметник е проява на тероризъм. С него идеологизирано лице или група казва на нашето общество – “не пипайте нашите символи, или ви чака насилие”.
От изключително високо значение за нашето общество е одобрява ли БНР, в качеството си на държавна медия, проповядване на антидемократична идеология от своите служители? Одобрява ли ръководството на БНР нормализирането на насилието като начин за обществена промяна?

Ако БНР се ръководи от национално отговорни хора, то Петър Волгин следва незабавно да бъде уволнен поради публичното одобряване на насилствена антидемократична дейност. Нека бъде ясно декларирано пред всички българи, че държавна медия, за която щем не щем плащаме с данъците си, не дават трибуна на хора, които одобряват действия разлагащи цивилизационните постижения на българското общество.

БНР е поставено пред цивилизационен избор – ще заклейми ли насилието като инструмент за промяна в обществото или ще продължи да подкрепя антидемократични прояви и одобряващите такива прояви лица. Ако БНР избере второто, одобрявайки изказвания като това на Петър Волгин, БНР, като държавна медия, легитимира организации като Ислямска Държава, които насилствено се стремят да разрушават държавността.

Ето тук тече и петицията за отстраняване не Волгин, която досега е подписана от около 100-ина души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11610

27

Prologue

10.07 2017 в 19:20

Балкански, ама защо така се фръцна? Реши да последваш другарчето си ли? Когато не ви отърва си биете камшиците или пък "наказвате" с 10ки. :) Поне излизайте с някакво достойнство от разговорите, а не като някакви пубертети с изрази от сорта "с неграмотници не се спори" :)

29217

26

Лопе де Вега

10.07 2017 в 18:02

Сотка, късно видях квото си нацапал. Моите стандарти са прости и постоянни! Разходи се из архива ми и намери доказателство за противното. Винаги и постоянно съм бил за спазване и зачитане на Конституцията и законите! Въпреки, че това не е моята конституция и че някои закони не ми допадат!

Никого не вкарвам в затворите, защото не е моя работа, но всеки, който си го заслужи, трябва да отиде там. Като волгин!

И се пише безСмислено!

Поздрав!

11610

23

Prologue

10.07 2017 в 15:03

Волгин олицетворява алтернативата, а тя не е по различна от това, което е сега и от това, което е било. Олигофрени, които като изпаднат в кофти ситуация реагират по най-елементарния начин. Интересно е как тукашните капацитети се оправдават с белия автобус, а в същото време някъде другаде говорят как биха избили всички политици?! Големите защитници на съборетини, които защитават само на думи, а в действителност нищо не правят за въпросните "паметници", то и за това са се превърнали в руйни! Това е жалкото мили сънародници, че не можете да се грижите за нещата, които УЖ защитавате. Ако искате да променяте, не се превръщайте в тези срещу, които викате! Та това с крана е перфектният пример за това какво точно представлявате, същите БОКЛУЦИ, като тия които мятаха камъни по белия автобус!
 
X

Подкастът на OFFNews