Отказаха помощ на пострадала от наводненията. Сменила си ставата и й дали 375 лв.

OFFNews 17 юли 2023 в 10:45 1937 2

пострадала

Снимка Стоп кадър бТВ

Жената имала "неблагоразумието" да си смени ставата преди това.

Жена от с. Галатин, което беше залято от пороите през миналия месец, не получи помощ от държавата, защото малко преди това е била подпомогната за смяна на тазобедрена става. Къщата на семейството е една от най-пострадалите, разказа бТВ.

Дворът на семейство Стаменови прилича на строителна площадка. Но не защото хората много държат да си сложат нова ограда, а защото точно от там на 24 срещу 25 юни е преминала голямата вълна. За щастие собствениците на имота са били на гости при децата си във Враца. Свидетел на потопа обаче става братовчед им.

"Ние се бяхме наводнили и затова дойдох да видя дали има проблем и в техния имот. Водата просто преминаваше през двора. Мазето им беше наводнено. Обадих им, за да им кажа какво става", разказва братовчедът Игнат.

Когато съпрузите се връщат, заварват вода до коленете, въпреки че пожарната вече е изтеглила част от нея. По следите върху стените на стаите разбират, че наводнението е било до крушките на тавана, т.е. над 2 метра.

Цялата покъщнина е изхвърлена – дивани, маси, печка, хладилник и други мебели. Семейството кандидатства за помощи, но получават отказ с аргумента, че през април жената е получила вече 375 лв. от социалните, а самата операция й излиза 3600 лв., за да си смени ставата си.

"Това е най-пострадалият имот. Има увреждане на оградата, на стопанската постройка и на къщата. За съжаление аз мога да окажа само морална подкрепа. Трябва държавата на помисли за хората в това положение – те трябва да бъдат по някакъв начин обезщетени", коментира кметът на Галатин Красимир Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

2

bls

17.07 2023 в 14:03

И журналистът писал статията и хората, които я четат трябва да разберат, че държавата НЕ НИ дължи грижа за имотите, които не сме застраховали и в последствие са пострадали от природни стихии. Това са си НАШИ имоти и НАША грижа. Жената е получила помощ веднъж по чл. 16 от правилника към закона за социално подпомагане. Тази помощ се отпуска ЕДНОКРАТНО през годината. Т.е. тя няма право да я получи втори път. Премията да си застрахова къщата на година вероятно е по-малко от тези 375 лв., а от застрахователите щеше да получи доста повече. ПОУКА - ЗАСТРАХОВАЙТЕ СИ ИМУЩЕСТВОТО. Държавата не ви дължи помощ ако вие не сте направили минималното за да си помогнете сами (нарича се грижа на добрия стопанин).

1060

1

CAHDOKAH

17.07 2023 в 11:49

Българите трябва да се научим, че трябва да застраховаме имотите си, а не да се сърдим на държавата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!