Още 22 електробуса тръгват в София от 3 април

OFFNews 30 март 2023 в 13:29 892 0

Електробуси

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Нови електробуси заменят от 3 април стари дизелови автобуси по линиите 23 и 100 в София

Нови електробуси заменят от 3 април стари дизелови автобуси по линиите 23 и 100, които довеждат хората до основни трамвайни линии или метро, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на общо 22 електробуса в гараж "Малашевци" заедно със зам.-кмета по транспорта Дончо Барбалов, директора на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, директора на дружеството "Автотранспорт" Слав Монов и общински съветници. 

В момента общо 45 електробуса се движат по улиците на града. 

Новите електробуси, представени днес, са закупени с безвъзмездни средства по Оперативната програма „Околна среда“ (2014-2020) по проекта "Изпълнение на дейности по подобряване на качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез доставка на 52 нови електробуси и специализирано оборудване към тях", съобщи БТА. Бенефициент е Столичната община, партньор - "Столичен Автотранспорт" ЕАД.

Автобусите са 8,6 метра, модерни, с много екстри, достъпни за хора с увреждания и майки с колички, с видеонаблюдение, каза кметът Фандъкова. Към всеки електробус има зарядна станция. Зареждането се извършва за около четири часа, прави се през нощта и е достатъчно за изминаването на около 170-200 км в зависимост от това дали се пуска отопление или климатизация и дали има задръствания. До средата на април ще бъдат пуснати в движение и останалите от общо 22 автобуса по линиите 22 и 101, каза още столичният кмет.

Ще бъдат доставени и по-малки електробуси с дължина 5,8 метра. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков