Организации призоваха президента да не заема страна в спора за Истанбулската конвенция

OFFNews 05 февруари 2018 в 21:24 4459 6

Неправителствени организации призоваха президента Румен Радев да не заема страна в спора за Истанбулската конвенция. 

В отворено писмо до държавния глава те подчертаха, че в тази ситуация той е трябвало да изпълни ролята си на обединител и да призове за отворен дебат, а не да подкрепи една от страните в спора. 

"Тревожно е, че, представлявайки България в международните отношения, Вие сте в позиция да внушите на нашите чуждестранни партньори, че Вашата позиция е позиция на обществото. Ние категорично не приемаме изразената от Вас позиция. Вие трябваше да бъдете пръв в това да въведете тон на спокойна дискусия и дебат. За съжаление, вместо разговори по същество за начините за въвеждане на високите стандарти на Конвенцията, обществото беше манипулативно вкарано в друг дебат, установен и обслужващ други интереси, които целят насаждане на повече страх и повече разделение", посочват организациите.

Те настояват  Радев да изиска официален превод на Конвенцията, който "да бъде консултиран с експерти и професионалните общности на лингвисти, социолози, психолози и други релевантни специалисти, които да постигнат консенсус по ключови термини и начините, по които предлагат да се използват в законодателството и обществото ни от тук нататък".

Ето и цялото отворено писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО

„Г-н Президент, Европа е територия на свободни държави, които уважават гражданите си и техните права без колебание!“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Ние, долуподписаните организации, категорично се противопоставяме на заявената от Вас на 1 февруари 2018 г. позиция по повод дебатите, свързани с ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Считаме, че като Президент на Републиката, Вашата роля е да бъдете обединител на нацията, а не да заемате страна по тема, по която обществото ни е с противоречиви позиции. Вашето изказване не призовава към спокоен, отворен и плуралистичен дебат, а напротив – заема позицията на една от групите в дебата и съзнателно продължава разделението в обществото ни, с което се подтикват определени хора и групи към екстремизъм, омраза и насилие.

Арогантността, с която се пренебрегват гласовете на самите засегнати и с която се игнорират проблемите, за които те говорят, може да бъде тълкувана по много начини. За нас целта на отклоняването на дебата към несъществуващи теми в Конвенцията може да бъде само една – да се преследват съвсем други цели от това да се дадат максимални гаранции и механизми за защита на жертвите на насилие, като моралната паника на обществото се употребява за популизъм. Това, което е изключително притеснително, е избухналата омраза, заплахите за насилие към наши колеги и откритото дамгосване на всички, включително жертвите на насилие, като опасни и врагове, които обслужват чужди, вредни за България интереси. Това подбуждане в обществото на ксенофобски настроения срещу тези, които се борят за равенство и социална справедливост, е неморално и преминава всякакви граници!

Бихме искали да изразим нашите притеснения и от изявленията Ви срещу ролята и значението на неправителствените организации, които също считаме за неприемливи и осъдителни. Гражданите не са само избиратели, те могат и участват със своята позиция, аргументи и експертиза при решаването на много въпроси от управлението на държавата, в рамките на предоставения им от законите мандат. Гражданските организации представляват не друг, а хората в България. Неправителствените организации са обединения на граждани, на професионалисти, които не само участват в обществения живот, но и допринасят за решаване на проблемите на обществото като съществен и важен ресурс за развитие на демократичното общество. Ние сме родителски организации, организации на професионалисти, които работят за различни уязвими групи, развиват местните общности и работят за всичко онова, което е важно, за да сме свободна, демократична и справедлива държава и общество. Според нас противопоставянето на държавата и неправителствените организации със заплахата, че с ратификацията се „вменяват правомощия на неправителствените организации, те ще станат основен източник на информация и контролен орган“ е реторика от миналото и не само, че не обединява нас като българи около общи каузи и ценности, но и допълнително ни разединява.

В последните 26 години демократично развитие на България гражданският сектор има изключителна роля за развитието на политиките. Били сме партньори на държавата и местната власт нееднократно, с една единствена цел – благополучието на хората и подобряване на живота в България. Смятаме, че плурализмът, свободата на изразяване и гражданското участие са ключови ценности и важни принципи от нашето демократично развитие, които всяка българска институция следва да отстоява и прилага ежедневно на практика. Европа е територия на свободни държави, които уважават гражданите си и техните права без колебание. И законодателствата в европейските държави създават достатъчно гаранции за защита на тези права, включително и по съдебен ред.

Не на последно място тревожно е, че, представлявайки България в международните отношения, Вие сте в позиция да внушите на нашите чуждестранни партньори, че Вашата позиция е позиция на обществото. Ние категорично не приемаме изразената от Вас позиция. Вие трябваше да бъдете пръв в това да въведете тон на спокойна дискусия и дебат. За съжаление, вместо разговори по същество за начините за въвеждане на високите стандарти на Конвенцията, обществото беше манипулативно вкарано в друг дебат, установен и обслужващ други интереси, които целят насаждане на повече страх и повече разделение.

Уважаеми господин Президент,

Не залагайте на карта живота на милиони жени и деца в България заради изкривената истина. Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване! Ако беше такъв, тя нямаше да бъде подписана от 44 държави и от Европейския съюз, както и ратифицирана от 28 държави в Европа, 17 от които – членки на ЕС.

Апелираме към Вас да изискате официален превод на Конвенцията, който да бъде консултиран с експерти и професионалните общности на лингвисти, социолози, психолози и други релевантни специалисти, които да постигнат консенсус по ключови термини и начините, по които предлагат да се използват в законодателството и обществото ни от тук нататък.

Уважаеми господин Президент,

Нека покажем, че Съединението наистина прави силата и българските институции и политически партии могат да бъдат обединени в името на нацията и нейното бъдеще. Бъдеще без насилие.

С уважение,

Алианс за защита от насилие основано на пола
Асоциация  "Деметра"  - гр.Бургас
Асоциация „Родители“
Асоциация за европейско развитие на българското село
АРИР - Стара Загора
Българска асоциация по семейно планиране
Български център по нестопанско право
Български фонд за жените
Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива
Български хелзинкски комитет
Женско сдружение "Екатерина Каравелова"
Зона Ловеч
Институт по социални дейности и практики
Клуб на нестопанските организации - Търговище
Сдружение "Асоциация НАЯ" - Търговище
Сдружение "Аутизъм Днес"
Сдружение БАЛИЗ - Плевен
Сдружение "Надежда-2002"
Сдружение "Роми –Медникари“
Сдружение „Човеколюбие”
Сдружение „Център Динамика“
Сдружение "Център Отворена врата" - Плевен
Сдружение "Център Мария" - Горна Оряховица
Фондация "Български център за джендър изследвания"
Фондация„БЦДИ-клон Хасково”
Фондация „Валидити“
Фондация "Джендър алтернативи"
Фондация „За Нашите Деца“
Фондация „Заслушай се“
Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“
Фондация "Общество за справедливост"/Един Милиард се Изправят - България
Фондация „ДОИТ“
Фондация „Капитал“
Фондация „Приложни изследвания и комуникации” 
Фондация "Стъпка за невидимите деца на България"
Фондация „П.У.Л.С.“
Фондация С.Е.Г.А.
Фондация „Х&Д Джендър перспективи”
Фондация „Център за изследвания и политики за жените”
Д-р Атанас Славов, член на Настоятелството на Института за пряка демокрация
Доц. Велина Тодорова, член на Комитета по правата на детето на ООН
Читалище "СВЕТЛИНА 1999"
НЧ "Цар Борис III-1928"
Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе"
Център по правата на човека „Васил Левски“ – Карлово

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

6

Христо Венев

06.02 2018 в 08:37

Финансовия лихваро-фашист Сорос отново и отново подлярски отравя съзнанието на хората с ОТРОВЕНО-то си Общество и всякакви слугинажни НПО, които са готови на всичко за купичка помия.

23293

5

Стефан

06.02 2018 в 00:38

От всичките, е разбираем подписа само на тия - Сдружение "Роми –Медникари“:)
Явно никой не купува ни дрънкалки, ни менчета, ни ракиени казани, и те са изтрещели от глад. Минал е някой, обещал им е някви стотинки за кво да е, и те са подписали без изобщо да питат как и що:) Само за стотинките.
То, явно и повечето от другите, макар че да се криеш зад Лора Каравелова и Левски, за да вземеш пари за пропаганда на педерастията, си е ебати мерзостта ...
А баш идейните, май не са в това списъче на позора.

16193

4

SC

06.02 2018 в 00:08

Гладна кокошка просо сънува, а гладна НПО - ратификация. Ама какво да се прави - член 8 от конвенцията си е доста апетитен.

23293

3

Стефан

06.02 2018 в 00:07

А джендърчето плевналиев пък, го обвинява че нямал мнение. Е сега кой е по-най истамбулски джендър?
Особено трогателни са тия, дето се пишат "родителски" организлета. Кви са тия родители, дето искат да учат децата им в училище за педерасти и лесбийки не знам, ма работата много смърди.

8931

2

AnderXale

05.02 2018 в 23:56

Аз пък съм категорично против някакви си платени отцеотстъпници да налагат на целия народ чуждо мнение!!!

9116

1

Йордан Бояджиев

05.02 2018 в 21:53

Мнооого бре -голяма е соросоидната джендърхранилка бре - не съ налочиха, не съ нараниха-сега искат децата ни гадовете педераски!!!!! И НЕ МЕ ТРИЙТЕ!!!!