Охраната от НСО няма да подлежи на обжалване

Етичен кодекс забранява на гардовете да се клеветят

Юлиан Христов 06 април 2016 в 16:04 4626 2

Охраната от НСО няма да подлежи на обжалване

Решенията на НСО за това кой политик да бъде охраняван и кой не няма да подлежат на обжалване. Това става ясно от проекта за правилник за дейността на службата. В него са определени правилата, по които ще работи специалната комисия, решаваща за охраната на политиците. 

В правилника е записано, че решенията за назначаване или сваляне на охрана се изготвят в един екземпляр, имат гриф за сигурност и не подлежат на обжалване. Според чл. 120, ал. 2 на Конституцията обаче, всеки административен акт подлежи на съдебен контрол, освен ако със закон не е предвидено друго. В Закона за НСО, който беше приет лятото на 2015 г., не е посочен ред за обжалване на решенията на комисията. В същото време в него е посочено, че част от охраняваните лица, без президента, премиера и председателя на Народното събрание, могат да се откажат от охрана, след като подпишат декларация.

Записаното в правилника изключва възможността, лице, което смята, че е застрашен животът му, да не може да обжалва отказа на комисията да му назначи охрана.

Според правилника това не е единственият акт, който не подлежи на съдебен контрол. Кандидатите за служители в НСО могат да обжалват недопускането им до конкурс или резултатите от конкурсите по назначаване единствено пред началника на службата. Неговият последващ отказ няма да подлежи на съдебен контрол. 

Въпреки че само преди месец и половина НСО реши да обяви, че е назначена охрана на депутата Делян Пеевски, сега в правилника на службата категорично е записано, че решенията за охрана ще са секретни. Държавна тайна ще бъде правното основание за вземане на решението за охрана, фактическото основание за вземане на решението, определяне на степента на застрашеност, личните данни на застрашеното лице, както и адресът му, видът на охраната - денонощна или в определен времеви интервал, времетраенето ѝ. Председател на комисията е началникът на НСО, а нейни членове са шефът на ДАНС и главният секретар на МВР. 

НСО публикува и Етичен кодекс на служителите. В него освен поведението на охранителите и изпълнението на професионалните им задължения са определени и нормите на поведение с охраняваните лица. Гардовете се задължават да пазят конфиденциалност, да не разгласяват факти от личния живот на охраняваните от тях лица. Записано е също, че е забранено "да се оклеветява колега" и да се "злослови" по адрес на колеги. "Недостойно е служител на НСО да злепоставя колегата си чрез преценка и критика на неговата дейност или чрез изказвания срещу неговата личност", е записано още в кодекса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков