Обявиха грипна епидемия във Враца, удължиха грипната ваканция във Варна

OFFNews 04 февруари 2014 в 13:01 5071 0

Обявяват грипна епидемия във Враца

От днес се обявява грипна епидемия в област Враца. Болните от грип и остри респираторни заболявания в областта са 503 болни на 10 000 души.

Най-много са болните на възраст между 0 и 4 години, както и тези на възраст от 5 до 14 години.

Грипната ваканция за учениците във Варна беше удължена до 7 февруари включително. Учебните занятия ще започнат на 10 февруари.

Решението беше взето на заседание на Областната оперативна комисия за ръководство, координация и контрол в борбата с грип и остри респираторни заболявания.

Причината за решението на комисията е, че броят на болните от грип и остри респираторни заболявания в областта продължава да е висок. Усложненията след прекарания грип също са сериозни.

Учениците във Варна са във ваканция от 27 януари, като първоначално временното прекратяване на учебните занятия беше заради лошите метеорологични условия.

Грипната епидемия в Русе ще продължи до следващия понеделник. Грипната ваканция обаче ще бъде прекратена днес и утре учебните занятия ще бъдат подновени.

В същото време грипната ваканция в областите Бургас и Ямбол беше отменена.

Респираторните заболявания в Ямбол са намалели близо два пъти, като в края на миналата седмица болните са били 158 на 10 000 души. За сравнение, между 20 и 26 януари заболеваемостта е 301 болни на 10 000 души.

В Бургас броят на заболелите от грип също е спаднал под епидемичните норми. Отменени са всички противоепидемични мерки срещу разпространението на грипа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови