Нови правила за павилиони и мобилни сергии в София

Няма да ползват временни връзки за ток, вода и газ, районните кметове ще ги проверяват всеки месец

OFFNews 21 януари 2022 в 13:43 3841 0

По-строги правила за поставяне на павилиони, будки, хладилни витрини, колички за царевица, пуканки и т.н., детски атракциони ще се въведат в София. 

Нова наредба ще регламентира дейността на преместваемите обекти и мобилните съоръжения, тя бе представена от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и главния архитект на София Здравко Здравков. Предстои документът да бъде подложен на обществено обсъждане. 

Целта ни е да си подредим града. Очакваме съпротива от стопаните, които са недобросъвестни и подкрепа от тези, които работят по правилата. Готови сме да чуем всички предложения и да приемем всяка добра идея. Промените, които предлагаме, са резултат на анализ на нормативната уредба и съдебната практика, уточни Георгиев.

В наредбата се регламентира понятието прилежаща територия, като стопаните на съответния обект ще трябва да почистват площ от 2 метра от всяка крайна стена на павилиона или количката си.  

Забранява се преотдаването или преотстъпването на преместваеми обекти. При нарушение собственикът губи разрешението и обектът се премахва. 

Външни щендери ще могат да са поставят пред магазини само за цветя, плодове и зеленчуци, като те не трябва да пречат на пешеходците. Грилове, хладилни витрини и фризери обаче са забранени във зона 2 от центъра на града, между "Руски паметник", "Македония", "Васил Левски" и "Дондуков". 

Въвежда се задължение преди поставянето на преместваем обект да се представи проект за изграждане на връзките за електричество, вода и др. Дружествата нямат право да подават временен ток и вода на обект, който не е въведен в експлоатация. ЧЕЗ и "Софийска вода" могат да бъдат глобени до 50 000 лева при нарушение. Новият важен момент в уредбата е, че РП-тата незабавно прекратяват доставките на ток, газ, вода и др. до определения за премахване обект, подчерта Георгиев. 

Мобилните съпръжения - колички за продажба на пуканки, царевица, сандвичи, сладолед и др. в територии, които са публична общинска собственост, ще могат да работят от 8 до 21 ч, но няма да могат да остават в паркове например, а собствениците им ще трябва да си ги прибират вечер.  За тях също се забранява захранване с временни връзки, освен, ако те не са изградени от общината. Такъв тип колички могат да имат автономно захранване с батерии, соларна енергия или газ, като ще трябва да представят документи за техническа изправност. 

Премахването на незаконни преместваеми обекти и мобилни съоръжения ще се извършва в съкратен срок за сметка на собственика. 

Облекчаваме редът за подновяване на разрешителните на стопаните, които спазват правилата. От тях няма да се изисква отново представяне на всички документи, а само декларация, че не са настъпили промени в обстоятелствата, подчерта Георгиев.

Районните администрации ще трябва да извършват контрол върху всеки обект веднъж месечно.  

Санкцията за неправомерно ползване на мобилни съоръжения е от 500 до 2000 лв. за физически лица и от 1000 до 5000 лв. за фирми. За преместваеми обекти сумите са от 2 до 5000 лева за физически лица и от 10 до 50 000 за юридически. 

171 незаконни павилиона вече са премахнати, а с тези, за които тече процедура, общият брой ще стане 320. Над 800 са незаконните рекламни елементи, които сме премахнали. Установихме и кражба на ток от билбордове, включени към уличното осветление, разказа арх. Здравков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!