Нов план: 15% по-ниска пенсия за 12 месеца при по-ранно пенсиониране

Елица Мартинова 16 декември 2013 в 14:22 5065 5

Пенсионери

Снимка БГНЕС

Нов план: 15% по-ниска пенсия за 12 месеца при по-ранно пенсиониране

 

Пореден нов план за промени в пенсионната система предложиха Коалиция за България и ДПС. Идеята е да има възможност за пенсиониране 1 година преди необходимата възраст, като до навършването на годините пенсионерът получава не пълната си пенсия, а 85% от нея.

Това стана ясно от изказване на червения депутат Екатерина Заякова в Русе, цитирано от „Дарик“.

Сега мъжете се пенсионират на 63 г. и 8 месеца при 37 г. и 8 месеца трудов стаж, а жените – на 60 г. и 8 месеца при стаж от 34 години и 8 месеца.

На практика договорката между КБ и ДПС не засяга годините труд, а само възрастта на бъдещите пенсионери. Ако гражданите изберат да се пенсионират с 12 месеца по-рано, през предсрочната година те ще получават 85% от пенсиите си, а след изтичането на този период – пенсията им ще бъде в пълен размер.

По-ранното пенсиониране бе сред основните предизборни обещания на БСП. През юни лидерът на социалистите Сергей Станишев лично внесе обещаните изменения и законопроектът бе приет на първо четене на 8 ноември.

Първоначалният вид на законопроекта щеше да даде възможност на гражданите, на които не им достигат максимум 24 месеца възраст и/или стаж, да могат да се пенсионират по-рано, но с по-ниски пенсии. Предсрочната пенсия щеше да се определя по формулата за нормалната пенсия, като за всеки недостигащ месец намалението щеше да е 0,4%.

Миналата седмица обаче социалната комисия отхвърли тези поправки, а на заседанието й присъстваше социалният министър Хасан Адемов, който бе дошъл, за да представи аргументите на ведомството си срещу ранното пенсиониране.

Двете партии, подкрепящи властта, явно не се разбраха помежду си по въпроса, защото на следващия ден второто четене на законопроекта в пленарна зала бе отложено. Промените в Кодекса за социално осигуряване трябва да бъдат разгледани идната сряда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков