Нощен транспорт в София, нов автобус от НДК до Витоша

ЦГМ ще довършва три подземни паркинга с 531 места

OFFNews 25 януари 2018 в 06:56 9083 0

Снимка БНТ архив

Повече трамваи, тролеи и автобуси, по-малко чакане по спирките, нови линии и нощен транспорт в столицата до няколко месеца обещава Столична община през тази година. 

В икономическата рамка на градския транспорт са предвидени 18 млн. лева повече, обясни зам.-кметът Евгени Крусев. Рамката се очаква да бъде приета на заседанието на СОС днес, заедно с бюджет 2018 на София. 

Столичният авто- или електротранспорт ще получават повече пари за превоз, като ще изминат 1.2 млн. километра повече, каза още Крусев пред комисията по икономика и собственост. Той уточни, че нощни линии ще бъдат пуснати напролет експериментално. В момента се работи по стратегията за нощен превоз в столицата. 

В икономическата рамка е предвиден бюджет от над 260 млн. лева. 

Подготвя се и нова линия до Витоша, която ще тръгва от района на НДК. 

СОС ще гласува днес и договор между Столична община и Центърът за градска мобилност, според който ЦГМ трябва да довърши за своя сметка три подземни паркинга - при метростанция "Сливница" в Люлин, на Централна гара и до стадион "Васил Левски". Срещу това ЦГМ получава правото на ползване на обектите, след въвеждането им в експлоатация. 

Договорът се сключва за срок до завършване на всички строително-монтажни дейности, необходими за пускане в експлоатация на паркингите, но не повече от две години. Общият брой паркоместа е 531.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша