Няма риск за здравето в Хасково заради водата с уран

OFFNews 12 април 2017 в 08:42 3015 2

Снимка sxc.hu

Няма риск за здравето на хората заради водата с уран в Хасково, съобщи bTV, цитирайки управителя на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков. Той обясни, че уранът е установен при мониторинг на "Напоителни системи".

Във ВиК е получен писмен сигнал от Басейнова дирекция "Източнобеломорски басейн" към екоминистерството за отклонение от качеството на водата. Инициирана е среща с Регионалната здравна инспекция.

Припомняме, че несъответствието било по химичен показател "уран" и "алфа активност" в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от гр. Хасково. Според предварителните резултати, в четири от деветте водовземни съоръжения продължава да се отчита, макар и в по-малка степен, несъответствие по химичен показател уран.

Марков подчерта, че е взето решение веднага да се спре водата в засегнатите четири кладенци от първа помпена станция. Веднага е изпратена проба в София, като в събота и неделя са извършени предварителните проучвания.

Управителят на ВиК не може да каже колко е точното количество на уран.

От ВиК са имали възможност и незабавно са осигурили чиста вода от други кладенци за засегнатите граждани.

Три са засегнатите хасковски квартала. С вода от кладенците с уран са захранвани кварталите "Любен Каравелов", "Кенана" и части от централната градска част. Взети са всички мерки, за да няма опасност за населението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

12.04 2017 в 09:30

Малко уран е полезен за организъма! Прави профилактично лъчева терапия против раци!

Поздрав!

12342

1

tarbuh

12.04 2017 в 09:17

"Няма риск за здравето на хората заради водата с уран в Хасково, съобщи bTV, цитирайки управителя на ВиК-Хасково инж. Тодор Марков."

"Управителят на ВиК не може да каже колко е точното количество на уран."

И как хем не знае колко, хем няма риск???