Няма опасност от зараза с ебола за българските медици в Мали

OFFNews 12 ноември 2014 в 17:32 2348 0

Проф. Николай Петров

Българските военни медици не са застрашени от заразяване с ебола в Мали. Това заяви началникът на ВМА бригаден генерал проф. Николай Петров.

Информирани сме за три случая на ебола в Мали, но случаите на заболели са извън зоната на българския контингент и няма опасност от зараза, успокои проф. Петров.

Българските военни медици са част от Мисията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали. Първият медицински екип беше изпратен на 6 март миналата година. От октомври тази година в мисията в Мали участва шести медицински екип от България, обясниха от Министерството на отбраната.

Нашите военни са в хотел, където обслужват около 100 души, и нямат контакт с външното население. Вече разговаряхме с участниците в мисията и с техни близки, за да не се създава паника, каза проф. Петров.

Той посочи, че имаме готовност да реагираме и ако се наложи да изтеглим медиците си от Мали, това ще се случи по всички правила, сред които е да преминат и през преглед, преди да се върнат в България.

Здравният министър Петър Москов също увери, че няма опасност за появата на ебола у нас.

Москов обясни, че е създадена междуведомствена група, която е издала предписания с мерки. По думите му обаче информацията за вируса не е достатъчна в България, затова той обеща да внесе повече яснота на пресконференция в здравното министерство в следващите дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки