НБУ защити Дайнов: Всеки има право на обществена позиция, независимо дали ни харесва

Университетът получи жалба заради публикации на Дайнов в социалните мрежи за протестиращите енергетици и миньори

Ружа Райчева 05 октомври 2023 в 14:12 10796 9

Евгений Дайнов

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Евгений Дайнов

От няколко дни в социалните мрежи срещу проф. Евгений Дайнов се вихри вълна от възмущение заради негови коментари в социалните мрежи за протестиращите енергетици и миньори. Стигна се до жалба до НБУ, където Дайнов преподава, а университетът отказа да се меси в обществената позиция на своя преподавател, научи OFFNews. 

Проф. д-р Евгений Дайнов е преподавател в департамент "Политически науки" и директор на "Център за социални практики" в Нов български университет (НБУ) в София. 

От публикациите в профила му във Фейсбук разбираме, че Дайнов е мнение, че на протестиращите енергетици е било платено от Руската федерация. Той неколкократно е коментирал темата, като включително неведнъж е описвал протестиращите миньори като "орки" и "крепостни".

Негативната реакция на неговите публикации в социалните мрежи ескалира до изпращането на официална жалба до университета. Днес в социалните мрежи се разпространи снимка на документ на отговор от Комисията по етика в НБУ. От комуникационния отдел на университета потвърдиха за OFFNews, че документът е достоверен.  

В отговора си от НБУ подчертават, че комисията не би могла да се меси в живота на своите студенти, преподаватели и служители извън университета. Те посочват, че всеки има свободата да защитава обществената си позиция.  

"Съгласно статута на Комисията по етика в НБУ тя разглежда писмени сигнали за поведението на студенти, преподаватели и служители в рамките на академичната общност по отнощение на тяхната дейност в университета.

Комисията няма и не би могла да има правомощия спрямо поведението на своите студенти, преподаватели и служители извън университета, където те са граждани, редом с всички останали граждани на Република България. Там тяхното поведение се ръководи от принцип на морал, доблест и честност, придобити в семейството или в друга социална среда, като това поведение, ако е укоримо, подлежи на санкциониране от съответните правоприлагащи органи.

Сам твърдите, че в случаая с публикациите в социална мрежа на г-н Дайнов става дума за негова "обществена позиция", каквато всеки български гражданин има свободата да предявява и защитава. Независимо дали тази позиция ни харесва или не. 
В заключение Комисията по етика в НБУ няма основания да разгледа Вашия сигнал и да се произнесе по него."

Писмото е подписано от проф. д-р Пламен Бочков, председател на Комисията по етика и бивш ректор на университета (2012-2020). От НБУ не уточниха дали са получавали още жалби за публикации на Евгений Дайнов в социалните мрежи. 

Тази снимка днес се разпространи в социалните мрежи. OFFNews потвърди достоверността ѝ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

13

ob1

05.10 2023 в 20:29

Уау, спирт, ма верно ли бе?!? Не моЗе дабАде!!!1!!

Я обясни сега как това променя написаното в статията. И ако го променя я обясни същото и за любимия си тиквен вожд, който отказа да даде партийната си книжка...

Кажи нещо под статията за днешния удар с 50 убити цивилни, а? Неудобно сякаш, православните ти бЛатушки се показват като изроди? Чупка, мекеренце руZко!

2073

11

Johnny B Goode

05.10 2023 в 16:41

Какво толкова е казал Дайнов?
Просто е нарекъл нещата с истинските им имена.

-1395

10

Гьорче2

05.10 2023 в 16:29

Тези от Стара Загора Банев, Ковачки, Мовачко КАК МОЖЕ да ГОРИ КЮМЮРО, а Семейството и Децата на СТУДЕНО да стои, да НЕ Може да ГОРИ БООКЛУКА, Беджанам!?!??

-1395

9

Гьорче2

05.10 2023 в 16:27

Еми като Няма Държава да Реши Цивилизовано Проблема, Те Могат да СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ПОИСКАТ, Защо Ббългъринът Бойко и Другите Политиците може да КРАДЕ МИЛИОНИ, МИЛИАРДИ, а Ромското Семейството да НЕ Може да ГОРИ БОКЛУК, като НЕ ДАВА Държавата ДРУГО! От Къде? Как да ЖИВЕЕ? На СТУДЕНОТО ЛИ, ДЕЦАТА!??!..

10298

8

AntiZ

05.10 2023 в 16:24

Хахаха, тези диваци живеят 30-тина години назад, когато да пуснеш донос срещу някой беше въпрос на кариера, подмазвачество и вярност към БКП. Георги Марков четете, не мен! Манталитет на чугунени глави, дебели и кухи като войнишка манерка.

12078

7

edin slep

05.10 2023 в 15:52

И аз мисля като Дайнов, до блока в София има общинска къща, в която живеят тъмно зелени. Ами зимата горят всичко, което намерят в казаните, не можем да проветрим спокойно. Тези го правят с цели градове. Хайде няма нужда.

723

4

user4eto

05.10 2023 в 15:02

Напълно прав е професора. Изключително много ценя мненията му.
Какви да са протестиращите?
Аз ги наричам терористи!
Не искам да им плащам за да ме тровят.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков