Наесен ще се учи по старите учебници, само историята за V клас ще е нова

OFFNews 07 април 2016 в 16:04 2264 0

През 2016/2017 ще се учи по старите учебници, само учебникът по история, който е с различно съдържание от досегашното, ще бъде нов.

За това се споразумяха издателите и вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Споразумението им предвижда издателите да оттеглят жалбата си пред Върховния административен съд и да внесат проектите си на учебници по история за V клас до 9 юни, а МОН да оценява едновременно всички учебници по останалите предмети след 9 август.

Проблемът с учебниците възникна заради късното разписване на заповедта за започване на процедурата от предишния министър на образованието проф. Тодор Танев.

Вероятно петокласниците ще започнат учебната година без новия учебник по история, но издателите изразиха надежда, че той ще бъде готов малко след 15 септември. Това ще се случи най-късно до края на септември, обеща директорът на издателство "Просвета" Никола Кицевски.

По останалите предмети за учебната 2016/2017 ще се учи по старите учебници.

Букварът ще е готов до 15 септември, обеща министър Кунева.

"Досега не съм се оправдавала никога с предшествениците си, нямам намерение да го правя и сега. Ситуацията е ясна, заповедта на предишния министър е издадена на 8 януари, седеммесечният срок по закон изтича на 9 август, дотогава издателите могат да внасят проекти. Опитвахме се да съкратим ден по ден, час по час, това е максималното, което можем да постигнем", каза вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков