Над 7-8 хиляди излязоха на мирно шествие против насилието срещу жени в столицата, протести в цялата страна

OFFNews 31 юли 2023 в 18:10 7263 8

Снимка БГНЕС

По данни на полицията в кулминационния момент на шествието в столицата в него са участвали над 7-8 хиляди души

Над 7-8 хиляди стигна в кулминационния си момент броят на участниците в мирното шествие против насилието над жени в София. Множеството, което тръгна от Съдебната палата, изпълни изцяло пространството около Съдебната палата, площад "Света Неделя" и части от бул. "Витоша", а оценката за броя на участниците е на полицията.

Над 3000 хиляди души излязоха първоначално към 18 часа в понеделник пред сградата на Съдебната палата в София в рамките на националния протест против насилието срещу жените, който се провежда едновременно в над 40 града в страната и е провокиран от драстичния случай на насилие срещу 18-годишно момиче, обезобразено от Георги Николаев Георгиев в Стара Загора с макетно ножче. В следващите минути хора прииждаха от всички посоки и 45 минути след обявения начален час на мирното шествие в центъра на София бяха се събрали към 5000 души.

Спряно е движението около Съдебната палата, малко след 18 часа беше реорганизиран и трафикът на трамваите в района. Постепенно започва да се изпълва бул. "Витоша".

В столицата протестът е под наслов "Няма да мълчим. Стоп на геноцида над жените!!! Добре ли спите, съдия Коева???". На място преобладават младите сеймейства, има много млади хора с деца, колички, с домашни любимци. Виждат се на много места надписи "Нито една жена повече"! и "Жени, живот, свобода!". В множеството може да се видят и общественици, журналисти и политици, сред които и депутатите от ПП-ДБ Настимир Ананиев и Васил Стефанов.

На пл. "Независимост" във Варна пред Съдебната палата са се събрали на протест около 1300 души.

Множеството в Стара Загора, снимка: БГНЕС

Хиляди жители на Стара Загора се включиха тази вечер в протест срещу насилието и в подкрепа на 18-годишното момиче, което пострада в Стара Загора, съобщава от Града на липите БТА. На среща, състояла се днес с представители на нощни заведения, кметът на Стара Загора Живко Тодоров поиска лица с криминални прояви да не бъдат използвани като охранители. Тодоров посочи, че, в случай че искането му не бъде удовлетворено, Община Стара Загора ще бъде принудена да отнеме разрешенията за удължено работно време от съответните заведения.

Хиляди са съпричастните с жертвата на насилието от Стара Загора в Бургас. Снимка: Даниела Костадинова, БНР


Хиляди се стекоха на шествието и в Бургас. Протестиращите се събраха пред Съдебната палата, след което продължиха към сградата на Община Бургас. Сред участниците бяха забелязани кметът на Бургас Димитър Николов, новият областен управител Пламен Янев, народни представители, политици и общественици, отбелязва агенция "Фокус". 

"Тук съм защото съм гражданин и родител на момиче. Защото мисля, че така ще постъпи всеки истински баща и защото трябва да имам позиция и да застана на страната на доброто. Всеки трябва да изрази своята позиция и отношение. Трябва да имаме гражданска позиция и това, което ни възмущава, да го изразяваме на глас", каза пред репортери кметът Николов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

01.08 2023 в 09:42

Все файда, подир дъжд качулието на Българина е пословично.

Все пак, по-добре късно, отколкото никога. ЖАЛКО за младото момиче.

Дано някой от раята си вземе урок. Дори най тъпия търпи някакво развитие...

5827

7

pisnamiotmutri

01.08 2023 в 09:32

5. Защо мешаш тази конвенция с липсата на какъвто и да било закон за защита на човешкия живот в България и унищожената съдебна система? Колко време герб и дпс пречеха за приемането на закона за домашно насилие? Къде бяха тогава тези от протеста? Стадо активирано от медиите на същите срещу които блеят. .

5827

6

pisnamiotmutri

01.08 2023 в 09:27

След дъжд качулка. Медийното събитие, което е тренд. Женици ми напълниха инстаграма със сторита с оригинални снимчици. След седмица ще са забравили и ще продължат да живуркат.

870

5

Constanza

01.08 2023 в 00:03

Къде е сега Корнелия Нинова да сподели вижданията си за Истамбулската конвенция и колко вредна била тя за българските ценности?

1000

4

PaulPierce

31.07 2023 в 19:34

Всъщност Борисов и Доган унищожиха съдебната система, за да могат да крадат на воля. Затова уроди като Георги Георгиев и съдийката, която го е пуснала, са възможни

1042

3

danvan

31.07 2023 в 19:24

Антисемитизмът на Възраждане се обръща срещу тях. Речта на омразата от тяхна страна всъщност все повече обединява всички да се борят с нея.

Обществото започва да изпитва все по-голяма нетърпимост към насилието и неправдата.

Копейките нямат абсолютно никакъв шанс да всеят страх сред хората и да пречупят волята им!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков