"Музиката не е разточителство, тя изгражда детето като личност" (писма на учители до министър Танев)

Александра Маркарян 03 ноември 2015 в 08:47 15290 21

Тодор Танев

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Проф. Тодор Танев, министър на образованието

Проектът на нов рамков учебен план за езиковите гимназии на Министерството на образованието и науката предвижда драстично намаляване на часовете по изкуства - музика и изобразително изкуство. Хорариумът се свива наполовина - от 36 учебни часа (т.е. по 1 ч. седмично) на 18 часа за всеки от двата предмета, т.е. 1/2 учебен час седмично. Проектът предизвика възмущние в културните среди. Учители изразиха протеста си, а вчера директори на училища се срещнаха и със зам.-министъра на образованието, отговарящ за средното образование, Ваня Кастрева. На срещата присъства и председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Учители реагираха и с писма до министъра на образованието проф. Тодор Танев, който е син на композитора Александър Танев. Проектите за нови рамкови учебни планове (такива има за всеки вид училища, не само за езиковите гимназии) са разработени и преди години и за приемането им настоява основният им вносител, а и вносител на новия Закон за предучилищното и училищното образование Милена Дамянова. Дамянова - сега депутат от ГЕРБ и председател на комисията по образование в Народното събрание, беше зам.-министър на образованието по време на първото правителство на ГЕРБ.

Публикуваме две от писмата, изпратени до министъра на образованието проф. Тодор Танев.  Готови сме да публикуваме и аргументирани мнения, защитаващи противоположната теза - "за" намаляването на часовете.

Ако искате да изразите позицията си за решението, можете да пишете до Министерството, което е дало срок до 9 ноември за становища по проектите за нови учебни планове, както и до OFFNews на адрес: [email protected].

"Благодаря на съдбата, че навреме разбрах, че хората на изкуството са единствените възможни учители......"
Георги Тошев

Уважаеми г-н Министър,

Честит Празник!

На този ден се обръщам към Вас, като родител, като музикант и като човек радеещ за бъдещето на младите българи. Разбирайки за решението за премахване на часовете по изкуствата (музика и изобразително изкуство) в гимназията (8, 9 и 10 клас), изказвам своето възмущение и непрмиримост към опитите за изгонване на културата от училището!

Не искам да си представя на какво унижение са подложени учителите, отпускайки им половин час (под санитарния минимум) като допълващ предмет, който ще може да се доработва от учителите с недостигащи часове! Музиката не е разточителство, тя е елемент и основа от изграждането на детето като личност, като култура.

Преди години във Франция е имало подобен прецедент, но след излъчването на фр. филм "ХОРИСТИТЕ" се въвежда задължителното изучаване не само на музика, но и на музикален инструмент в горните класове. Дали пък не трябва една прожекция за служителите от тези ведомства, които с лека ръка приемат недомислени предложения? Повечето европейски държави държат на културата си и на израстването на такива личности, защото каквито деца образовате и възпитате - такива ще Ви управляват в бъдеще.

В държавата на чалга ценности, децата ще мислят, че Моцарт - това са шоколадови бонбони, а Бетовен е куче от американски филм.

Една мъдрост казва, че "в обществото на слепите, едноокият е цар." В момента ние избождаме очите на нашите деца, за да може след време, тези които не виждат, да бъдат управлявани по-лесно от недовиждащите, които въвеждат безкултурността, като основа на образованието!

Уважаеми г-н Министър,

Искам да Ви благодаря за това,че сте радетел на изкуствата и останахте верен на музиката, като не допуснахте премахването на часовете в първи гимназиален етап. Поклон пред това, че устояхте и сте на път да проведете една разумна културна политика в гимназиите.

Проф.Танев, едно не разбирам и не само аз, питам Ви от името на цялата колегия: що за феномен е 1/2 учебен час на седмица? Както е заложено в новите стандарти в 8, 9 и 10 клас, учениците ще учат само по 1 срок музика, което, само по себе си, е несериозно и непрофесионално.
Мисля,че изкуствата имат огромно значение за израстването на личността и заслужават достойно място в учебния план.

От името на хората, които искат да работят сериозно в образователната система, Ви моля да преосмислите решението си и да запазите този единствен час в 8.ми, 9-ти клас и по възможност и в 10-ти.

Благодаря Ви предварително, че няма да допуснете тази дискриминация и ще вземете необходимите разумни и честни спрямо музиката и децата решения.

OFFNews не публикува имената на авторите на писмата заради желанието им да останат анонимни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки