Московският патриарх се обиди, че почитаме и падналите за свободата ни поляци, литовци и финландци

OFFNews 04 март 2018 в 19:21 18261 22

Руският патриарх Кирил си тръгва от България огорчен. Това обяви самият той при излитането си от Летище София.

Причината е приравняването на Русия към други народи, участвали в Освобождението ни преди 140 години.

Малко преди да си тръгне, патриарх Кирил сам поиска да говори пред медиите.

„Много ме огорчи, че в официалната риторика на представителите на държавата наравно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация”, заяви той.

Според патриарха става дума за полкове на руската гвардия, позиционирани в Полша и Финландия.

"Искам откровено да заявя, че за мен беше трудно да слушам всички тези позовавания за участието на други държави в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският сейм са взели решението за започването на войната с Османска Турция. Надявам се, че медиите ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха от това, че той е чул погрешната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождаването на България", каза патриарх Кирил.

Той подчерта, че е за историческата истина.

"Ние тази историческа истина сме я завоювали със своята кръв. И не може да има никакви политически и прагматични причини тя да бъде премълчавана днес или лъжливо интерпретирана", подчерта духовният водач на РПЦ.

Според него всички разговори за дружбата "се проверяват от реалността".

"Ако, говорейки за дружбата, ние забравяме за жертвите, които са били дадени за освобождението на България, тогава тези думи престават да имат значение", смята патриарх Кирил.

Той допълни, че кулминацията на визитата му е била на Шипка, където е имало само български и руски знамена.

По-рано днес патриарсите Неофит и Кирил отслужиха заедно съборна литургия. Стотици се стекоха на нея в катедралата „Св. Александър Невски”. На нея присъства и бившият българският монарх Симеон Сакскобургготски.

Малко преди да отпътува, руският патриарх се срещна и с президента Румен Радев и обяви, че впечатленията му от срещата са добри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9116

22

Йордан Бояджиев

06.03 2018 в 17:42

"...Ще говоря Истината и само Истината"
клетва в съда - подлежиш, ако не я спазиш на съдебно преследване.
"...Истина, истина ви казвам!"
на много места в Светите православни евангелия(от Йоан, от Матей, от Марко, от Лука)
ИСТИНАТА ЛИ КАЗА РУСКИЯ ПАТРИАРХ?
ДА!!!!
Ами млъкнете и се смирете!!!!!!!!!!!!!!!!!

13214

21

XR4

05.03 2018 в 18:33

Ел, абсолютно си прав!!! Тая работа малко ми прилича, като на оная за нашите евреи-70години не сме спрели да им обясняваме, колко сме ги спасили.Доброто се прави от душа, от сърце, защото така е правилно, защото така трябва, а не защото очакваш някой да ти целува задника от благодарност.А този някой е пич, той ще оцени какво си направил за него-не е нужно при всеки повод да му напомняш колко ти е задължен.
А що се отнася до представителя на мафията на килимявките-мноо ти здраве!!!
Ние сме благодарни на ХОРАТА жертвали живота си за нашата свобода(поляци, финладци, литовци И РУСНАЦИ-дълбок поклон пред всички воини и офицери), а не пред сатрапската империя дошла да граби земите ни!

9116

17

Йордан Бояджиев

05.03 2018 в 09:23

Споко, те нямат уши да чуят(пълни са с инструкции от "началниците", очи да видят(виждат само себе си в огледалото на собственото си продажно нпо соросоидно обкръжение) и сърце да усетят(лоясали с еввроатлантическа смазка) какво им се казва всъщност Ваше Светейшество!!!!

8753

16

Кинджо

05.03 2018 в 08:41

Ако говорим за историческа истина, нито един руски войник не е дошъл да освобождава България. Армиите на руския император са обявили война на Османската империя за да завоюват част от нейната територия, което е описано и в Сан Стефанския мирен договор ( в който ниикъде не се споменава България, и до обсъждането на който руските власти не допускат нито един български представител ) .... почти съм сигурен че патриарх Кирил всъщност не иска да чуе историческата истина.

15414

15

Hihi1981

05.03 2018 в 08:36

И тоя се мисли ,че е Единственият на света!

77927

14

El Commandante

05.03 2018 в 03:55

Руснаците, или по-скоро някои от тях, защото позицията на Лавров по отношение на наште отношения е много по-приемлива и нормална, имат една много кофти черта, която се наблюдава и в чисто персоналните отношения между хората понякога.

Тва е като си направил нещо добро за някого, след това непрекъснато да му го натякваш и вечно да го караш да се чувства длъжен че си го направил и то до степен до която реципиента на въпросното добро най-накрая да му писне тотално.

Особено на фона на факта че всъщност си направил въпросната услуга вършейки нещо за себе си реално и тая услуга се е получила като странична работа.

Не е чистоплътно това нито в личните, нито в междудържавните отношения и в голяма степен настройва и хората и държавите негативно към "благодетеля".