"Mюсюлманите са много притеснени. Въпрос на време е някой да изпусне нервите си"

OFFNews 02 юли 2017 в 21:17 18132 10

Снимка Главно мюфтийство

Бирали Бирали

Днеска, примерно, се е случило с една жена, утре се случва с друга жена. Следващия път някои от мюсюлманите няма да се сдържат. И мога да ви го кажа много отговорно, защото в момента мюсюлманите са много притеснени. Въпрос на време е някой да изпусне нервите си. Там вече нещата не могат да се удържат, повярвайте ми.

Това заяви пред bTV зам.-главният мюфтия Бирали Бирали. В началото на седмицата две момичета нападнаха съпругата и двете дъщери на Бирали, защото съпругата му носела забрадка.

Години наред се насажда омраза, години наред се говори срещу различния. Не мога да очаквам друга реакция у хората, когато всеки ден върху тях се изсипва лавина от настроения срещу религиите, в частност срещу мюсюлманската религия. Не само от медиите, почнете от учебниците по история, заяви Бирали.

Той разказа за случай, когато е бил в Монтана за петъчна молитва в джамията.

Има едно училище, което е точно до джамията. Отгоре децата казват: "Стреляйте по тях, по мръсните турци, по поробителите". Това са деца. Какво се случва? Може би не познават мюсюлмани, може би не са се срещали. Какво се случва в учебниците ни, как се представя тази история, за да може дете да пита родителя си: Ние такива лоши хора ли сме? - попита зам.-главният мюфтия.

Две момичета яростно биеха моите дъщери и първата ми реакция беше да спра всичко това. По Божията воля се случи да се овладея, каза Бирали.

По думите му, нападателките са били на не повече от 16-18 години.

Попитах ги какво се е случило, получих ругатни и плювни – много неочаквана агресия. Дори се опитаха и към мен да посегнат, допълни зам.-главният мюфтия.

В случая става въпрос за най-обикновена забрадка, уточни той.

Всеки един от мюсюлманите има нещо наум, че когато съпругата му излезе, особено когато е със забрадка, може да се случи това. Немалко пъти са минавали граждани, плюели са и са преминавали, но не е имало такава физическа намеса, каза Бирали.

Хората се отказват да подадат жалба, да извикат полиция. Замълчават си, живеят скришно с проблемите си. Поради липса на доверие, на разбиране от обществото, не се преминава към някаква процедура, заяви още зам.-главният мюфтия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12017

11

Кулин бан

03.07 2017 в 21:21

Забрадките въобще не са символ на мюсюлманската вяра. В моето село, по-възрастните жени носеха забрадки. Баба ми не можеше да си представи да се появи пред хора, дори и домашните без забрадка. И това са все жени от Православното християнство.

7506

10

Който сее ветрове, жъне бури.

Ама кой го е еня у нас за утре?

77927

4

El Commandante

02.07 2017 в 21:51

Ше се разплача от мъка...

11925

3

FeldMarschal

02.07 2017 в 21:49

Горкия той - репресниран и заплют. Да ходи да се оплаква на роднините на убитите от мюсюлмански тероризъм хора, да видим дали само с плюене ще се размине! На тая земя няма да има мир докато и последния мюсюлманин не влезе 2 метра под земята. Единствената религия, която проповядва омраза към всички останали дори към собствената си такава.

12017

2

high

02.07 2017 в 21:35

Марш в Турция- там няма да сте притеснени. И без това никой не ви е канил тук.
 
X

Подкастът на OFFNews