Министерството пусна инструкции как да помогнем на делфин в беда

OFFNews 19 август 2016 в 12:11 6897 3

Снимка БГНЕС

"Една от основните причини за високата смъртност при делфините е незаконният улов с мрежи навътре в морето", заяви екоминистърът Ивелина Василева пред бТВ.

Според нея тези мрежи са с по-широка плетка и морските бозайници се заплитат в тях, което причинява удавянето им.

Василева е категорична, че опазването на делфините може да се осъществи само с общите усилия на всичките държави, които имат черноморски излаз.

"Когато се открие бедстващ делфин или изхвърлен труп на животно, хората незабавно трябва да се свържат с регионалната инспекция по околната среда и водите. В случаите на бедстващо животно, трябва максимално бързо да се предприемат действия за извеждането му в морето", поясни Василева.

На страницата на Министерството на околната среда и водите бяха публикувани подробни съвети как да помогнем на делфини в беда.

От ведомството на Василева препоръчват, ако граждани попаднат на заседнал морски бозайник или изхвърлен на брега да предприемат следните действия:

Първо, трябва да се намали стреса за животното и помощ да му се оказва от един или двама души, а останалите хора да се отдалечат на разстояние от поне 100 метра. До делфина не трябва да има деца или кучета. Освен това трябва да се пази тишина и да се избягват резки движения.

При приближаване към бедстващо китоподобно винаги се минава откъм опашния плавник или фронтално откъм муцуната без да се застава отстрани на главата. Избягва се докосване на на главата и муцуната, тъй като човек може да се нарани на зъбите на екземпляра дори и да не бъде ухапан, както и да бъде одраскан от опашката. Това в последствие може да предизвика инфекция, поради което се препоръчва в такива случаи да се потърси лекарска помощ.

Ако екземплярът е полегнал на една страна (китоподобните често засядат на едната си страна, при което съществува риск от задушаване), внимателно трябва да го обърнете по корем, като се следи да не се притиснат гръдните плавници.

Дихателният отвор, представляващ „дупка“, разположена на горната част на главата, не трябва да бъде блокиран. В него не трябва да попада пясък или да се намира под вода. В нито един момент не трябва да се дърпат плавниците или опашката.

Кожата на китоподобните е изключително фина и трябва да се мокри непрекъснато, защото при изсъхването се напуква и се образуват рани. Добър вариант е да се покрие с напълно мокра кърпа (напр. напоена с вода хавлия), одеяло или морски водорасли, които да задържат влагата и да предпазят кожата от преките слънчеви лъчи и вятъра. Водата не трябва да попада в дихателния отвор. Дори организацията по преместването и връщането на екземпляра в морето да отнеме минути, описаните действия трябва да се извършат .

Ако делфинът е изложен на пряко слънчево греене – трябва да се осигури сянка чрез използване на плажен чадър, тента, шатра и др.

Китоподобните живеят изцяло във водата. Kогато заседнат на брега техните вътрешни органи поемат цялото тегло на тялото и започват да се смачкват (това е валидно в по-голяма степен за по-тежките видове и екземпляри). Ето защо са наложителни някой спешни действия. Ако се налага, екземплярът да престои повече от 10 мин., особено ако е едър, следва да се изкопаят дупки под гръдните перки (плавници). Това дава възможност делфина да се чувства по-комфортно, тъй като не живее на сушата и плавниците не са приспособени за плоски повърхности. Може да се изкопае дупка под гърдите, която да се напълни с вода. Това не само ще поддържа долната страна на тялото мокра, но намалява налягането върху гръдния кош, дробовете и плавниците.

Преместването на делфин може да стане с предварително добре намокрени носилка, платнище, хавлия или сгънат найлон, които да издържат тежестта на екземпляра. Животното се поставя винаги по корем и никога легнал по гръб. При преместването участват няколко души в зависимост от размера и тежестта на екземпляра. Премества се в лодката, с която ще се транспортира, разположен върху носилката, платнището или найлона. Препоръчва се да се пусне колкото се може по-навътре в морето.

За осигуряване на лодка следва да се търси съдействие от РИОСВ, от спасителите на плажа, ако има такива, от местните рибари или население. Предвид нуждата да се действа бързо за връщане на животното във водата, не е необходимо изчакването на служител на РИОСВ. Използва се първата и най-близко разположена лодка, която може да се намери по възможност в рамките на до 15 мин. от намирането на екземпляра. От съображение за сигурност размерът и видът на лодката трябва да съответстват на големината на бозайника. Дребни китоподобни като муткурите (един от трите вида черноморски делфина), могат да се пренесат и в по-плитки води на ръце от добри плувци.

Делфинът не трябва да бъде влачен или избутван по пясъка, защото ще се увреди кожата му. При никакви обстоятелства не трябва да се дърпа опашката на екземпляра, тъй като това може да доведе до увреждане на гръбначния стълб и мозък.

След пускането във водата е добре екземплярът да се поддържа на повърхността, за да не потъне, така че дихателния отвор да остане над водната повърхност. Ако е пуснат от лодка на по-голяма дълбочина и отдалеченост от брега (най-подходящия вариант), тази дейност трябва да се извърши от опитни плувци и при наличие на спасителни жилетки.

Добре е да се проследи поведението на делфина след пускането му, както и това на наличните в района други китоподобни. Когато делфинът се почувства достатъчно сигурен, той сам ще отплува в морето.

Не се препоръчва пренасяне на животното и освобождаването му на друго място от крайбрежието, дори на кратки разстояния, тъй като така то допълнително се травмира и стресира, което може да бъде фатално за живота му.

На делфините не се дават вода и храна.

От екоминистерството посочват и че има болести, които се предават от делфините на човека (зоонози). Такива са напр. бруцелоза и морбили. Затова се препоръчва вземането на предпазни мерки - избягване на контакт с дихателния отвор, с издишванията и други физиологични отделяния от тялото на делфина. При действия с китоподобни при възможност е добре да се носят гумени ръкавици. След извършване на манипулации ръцете и другите открити части на тялото трябва да се измият добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

3

Лопе де Вега

19.08 2016 в 14:58

Дианче, мерси за минуса. Може ли утре да ми напишеш, какво запомни от тази инструкция или трябва да си я препишеш, та като се окажеш близо да страждущ делфин да му помогнеш? Догодина през лятото, като отидеш на море, дано си запомнила да изкопаеш дупки под него. Да не се налага да се бориш с двеста кила хлъзгав делфин да копаеш под него. Иначе да, важно е, но на практика е неприложимо за такива като нас.

Поздрав!

12012

2

DianaG

19.08 2016 в 13:18

Добре е, че са си направили труда да ги пубилкуват тези неща. Повечето хора, включително и аз, не ги знаят, а са важни.

29217

1

Лопе де Вега

19.08 2016 в 13:03

Изкуствено дишане уста в уста и поне две селфита!

Поздрав!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков