Манолова и майки внесоха в НС закона за личната помощ, дават ултиматум на депутатите

OFFNews 29 юни 2018 в 14:20 3304 1

Снимка Ладислав Цветков, бТВ

Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания внесоха в парламента проектозакона за личната помощ. Манолова определи този закон като първа стъпка за реформа в системата. 

До 31 юли, преди да излязат в лятна ваканция, депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му, подчерта Манолова, цитирана от бТВ. Майките на деца с увреждания дадоха 5 дни на депутатите да припознаят законопроекта и да го придвижат до пленарна зала. Ако това не се случи, демонстрациите ще се разраснат.

Манолова съобщи, че вече е получила есемес от независимия депутат Спас Панчев, който е заявил готовност да стане вносител на законопроекта. 

„Финансовата обосновка, изготвена от Министерството на труда и социалната политика с активното ни участие сочи, че 105 млн. лева ще са нужни през следващата година за финансиране и предоставяне на личната помощ”, заяви Манолова.

По думите й през първата година сумата вероятно няма да бъде изразходена в пълен обем и не всички хора с увреждания ще поискат личен асистент и някои ще предпочетат 90 лв. добавка за чужда помощ – възможност, която ще се запази.

Тя отбеляза, че „представителите на организации, които бяха най-активни в своите нападки и персонални критики, не намериха време да се включат в публичното обсъждане”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки