Майки на деца с увреждания скочиха срещу учителка заради пост във фейсбук

OFFNews 24 август 2017 в 09:54 22441 21

Няколко сдружения на родители на деца със специални образователни потребности (СОП) излязоха с отворено писмо, критикуващо детска учителка, нарекла децата със СОП "зверски опасни".

Коментарът на учителката от детска градина във Варна е направен под статия за убийството на 11-годишното момиче от 15-годишно момче в Бургас. Той гласи:

„Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има, които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас. А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони за тези деца! Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!“

Писмото, изпратено до OFFNews от председателя на сдружение „Защита на правата на хората с аутизъм в България“ Кристина Николова, е адресирано до всички отговорни институции. Публикуваме го без редакторска намеса:

"Ние, родителите на деца със специални образователни потребности, сме изключително търпеливи. Години наред се надяваме една институция, която може да бъде изключително полезна за социализацията и развитието на децата ни да стане такава. Тази институция е българското училище/детска градина. Години наред търпим обиди и пренебрежение от служителите ѝ към нас и към децата ни. Търпим тормоза, на който са подложени децата ни в училище, не само от съучениците им, но и от служители на тази институция. Търпим омаловажаването, а често и покриването на жалбите и сигналите които подаваме до вас като институции, относно тормоз и нередности в училището. Търпим проформа отговорите на тези жалби. Търпим некомпетентно отношение към децата ни, от хора, които би трябвало да осигуряват тяхната подкрепа. Тези хора са Ваши служители. Търпим, сменяме училища, когато вече стане нетърпимо, и се надяваме децата ни да попаднат на хора.

Търпим и водим децата си със страх на училище, с едничката идея и надежда – те да се социализират.

Всяко търпение си има граници!

Не може да търпим и да преглътнем това, че учител, при това млад и при това работещ в детска градина със специални групи, чрез публичното си изказване всява страх и омраза към деца със СОП.

Христина Шиндова, учител в 09 ОДГ "Ален Мак" – Варна, под статия за убийството на 11-годишно момиче от 15-годишно момче, коментира: „Вие давате ли си сметка за какво става въпрос? Колко много деца и хора със СОП има ,които се "интегрират" и си ходят без проблем сред нас.А ако тия хора не са достатъчно изследвани и не се занимават достатъчно с тях, са зверски опасни! Спрете с "приобщаващото образование"! Върнете специалните градини и училища и пансиони за тези деца! Това е опасно за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се!“

Аз като родител на дете със СОП и като председател на сдружение „Защита на правата на хората с аутизъм в България“ съм ужасена от това, което става с образованието. Ужасена съм и се страхувам за детето си! Определено заявявам, че той без мен, като личен асистент, в училище няма да стъпи. Публично отказвам детето ми да бъде подлагано на псевдо допълнителна подкрепа, осъществявана от нискоквалифицирани специалисти и/или незапознати със състоянието на детето ми. Възмутена съм от институциите, които представлявате и които години наред си затварят очите, за едно елементарно решение на всички проблеми около приобщаващото образование, а именно нормативното уреждане на правото на децата ни да ползват личен асистент. Не „помощник на учителя“, а личен асистент на детето. Такъв, който ще е независим от МОН, община и училище и ще защитава правата на детето за което отговаря.

Уважаеми дами и господа, ясно е, че „Царят е гол“. И Вие и ние, родителите на деца със специални нужди, сме наясно, че подобно отношение не е единичен случай, да не кажа масово, а изключенията са рядкост. Аз отказвам да жертвам детето си в името на „приобщаващо“ образование, писането на червени точки и трупането на политически актив. В стремежа си да докажете, че един неработещ закон, работи прекрасно съсипвате децата ни и семействата ни.

Помислете, какво ще стане със закона и „приобщаващото образование“, ако всички родители решим да не водим децата си на училище.

Ние сме търпеливи и се надяваме, но не безгранично."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

21

Daniela Todorova

15.09 2017 в 21:24

Хора , моля ви , запознайте се с проблемите и нуждите на децата със СОП преди да пишете.
Такива деца е силно препоръчително да са в среда с връстници. За да свикнат "нормалните", че има деца които имат нужда от повече помощ и обратното, че децата със специални нужди трябва да се научат да комуникират с останалите . За съжаление все повече зачестяват случаите на деца със СОП, независещи нито от възрастта на родителите.
Аз лично съм майка на деца от "двата типа". "Нормалното" нарече училището : "място където се учиш да оцеляваш". Направете си сами изводите .......
С децата със СОП трябва да се работи три пъти , пет пъти ... десет пъти повече за да осъзнаят елементарни неща. За тях злобата и подигравките са непонятни, но пък има деца които могат да ви скрият шапките със заложби : пишат , четат в още "бебешка възраст" , без да са се занимавали специално с това, лесно заучават чужди езици и т.н. А за "нормалните" деца понякога и години в училище не са достатъчни за усвоят елементарното.

11480

17

Plagiat

24.08 2017 в 22:49

Тръмп да те е уволнил.

11480

16

Plagiat

24.08 2017 в 22:48

Гледай филм по 1-ва, доценте....
понижавам те в длъжност.

11480

15

Plagiat

24.08 2017 в 22:47

Като започне профусура изказа си с "Ми... Ма" ... ех, професуре.... на това ли учиш децата си?
профескура си знае далаверката тук....
За еваллаина не знам.... Викаш да не е другуту евалла на профисура....????
А за толерантността - простотията и феноменалността на сатрапите няма граници. факт. щях да го пиша с "ъ" ама - нямя.

8000

13

Просто Аз

24.08 2017 в 20:29

Професор Балкански, за случая с детето със СОП най-вероятно става въпрос за проблемно и агресивно дете- фантом ! Как можахте да сравните под общ знаменател всички деца само под една абревиатура?! Случаят за убийството на 11-годишно момиче от 15-годишно момче касае органите на реда , както и Отдел закрила на детето . Детето няма специфични отклонения ,каквито се опитвате да вмените ! Тъп народ сте ,ейййй Балканджийо ! И да четете не можете и да мислете не можете !