"Лъвов мост" отново си има лъвове (снимки)

OFFNews 14 август 2014 в 19:52 12615 0

Връщането на лъвовете по местата им.

Снимка Андрей Михайлов.

Връщането на лъвовете по местата им.

Две от статуите на лъвовете на "Лъвов мост" отново заеха своите места, но другите две тепърва ще бъдат реставрирани, съобщават от общината.

Те са в специална защитна опаковка, тъй като строителните работи на кръстовището не са приключили и необходимо да бъдат предпазени. 

Работата по реставрацията на лъвовете се извършва от екип, начело със скулптора и реставратор Марин Марков, който извърши реставрацията на паметника на Васил Левски и паметника на Цар Освободител.

Продължава и археологическата дейност по разкритията в южната част на моста. На обекта работи екип от археолози под ръководството на д-р археолог Александър Станев.

                                                                                                                    Снимка: 24 часа

Снимка:24 часа

"Лъвов мост" е построен през 1889 – 1891 г. от фирмата на известните чехи братя Прошек. Строежът и украсата на моста са по идея на Вацлав Прошек. Бронзовите фигури на лъвовете са направени във Виена от австрийската фирма "Рудолф Филип Вагнер" и символизират героизма на загиналите. 

Фигурите са поставени там, откъдето е минал първият княз на Освободена България, за да символизират силата на българския дух.

Идеята е била на Христо Данов, като първоначално е трябвало да представлява не само мост, а мемориален комплекс за всички българи, загинали около Владайската река, защото до Освобождението там са екзекутирани престъпниците.

Сред загубилите живота си край "Лъвов мост", който преди е бил наричан "Шареният мост", са участниците в Априлското въстание Тодор Малеев и Стойчо Рашков, както и най-младият от четиримата софийски книжари – Георги Стойцев.


Цялостният проект  за мемориал така и не е завършен. От проекта се построяват само мостът и четирите постамента с лъвовете. Изпълнението струва огромната за времето си сума от 260 000 лв.

Това става причина за множество шеги по адрес на градежа, като например този, че неслучайно лъвовете са отлети без езици – за да не разкажат колко пари са откраднати при построяването на моста.

Според друга шега лъвовете са неми, за да не им се налага да говорят за подвизите на "жриците на любовта", които се навъртат в близост до моста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки