Квесторите на КТБ: Не сме преправяли договори

OFFNews 08 май 2015 в 23:00 4706 5

Снимка БГНЕС

Квесторите на КТБ заявиха, че не са преправяли договори в затворената банка и настояха за бързо разследване на техните действия.

Това обявиха те в отворено писмо до медиите.

Писмото на квесторите идва ден след като премиерът Бойко Борисов ги обвини, че са преправили над хиляда договора с преференциална лихва и са ги оформили като стандартни, за да може сумите по тях да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете.

Борисов обясни, че по този начин Фондът е загубил около 100 млн. лева.

"За целия период на нашето управление като квестори на КТБ сме работили изключително и само в рамките на законовите предписания и в изпълнение на указанията на надзорните ни институции“, увериха Станислав Лютов и Елена Костадинчев.

„Изплащането на обезщетения на граждани до защитения размер от Фонда за гарантиране на влоговете в банки е сложен и интегративен процес, който беше проведен в непрекъснато и тясно взаимодействие с ФГВБ и БНБ и при точно спазване на дадените от тях указания – начин на работа, който прави самоволните действия невъзможни. За този обем от работа съществува пълна документация и прозрачност в банката“, допълниха те.

„Изразяваме крайно недоумение от необоснованите обвинения към нас, свързани с тази сфера от нашата дейност. Заявяваме, че в нито един момент не сме нарушили закона и настояваме за незабавна ескпертна проверка по тези обвинения поради драстичното им разминаване с обективната истина“, казват те.

„Въпросът с обезпеченията е подробно разгледан в заключителния ни доклад, предоставен на БНБ, на временната анкетна комисията към Народното събрание във връзка с Корпоративна търговска банка. В деня на встъпването в длъжност на синдиците на КТБ този доклад беше връчен на финансовия министър, на зам.-главния прокурор, на главния секретар на МВР, на председателя на ФГВБ, както и на самите на синдици. В него са ясно обяснени и мотивирани действията ни при стриктно спазване на закона, предвидените процедури и указанията на надзорните институции“, подчертаха Станислав Лютов и Елена Костадинчев, като обявиха, че остават на разположение на разследващите органи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша