Кунева: Влизането ни в Шенген е печат за качество

OFFNews 07 декември 2014 в 11:42 5121 9

Меглена Кунева
Миглена Кунева

"Влизането в Шенген има изцяло икономическо измерение и значение за България и е "печат за качество" на страната, който инвеститорите биха разчели". Това заяви Меглена Кунева, вицепремиер и лидер на "Движение България на гражданите", в ефира на БНТ.

По думите ѝ българското правителство настоява приемането на страната в Шенген да не се обвързва с резултатите от доклада на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава състоянието на правосъдието.

Според Кунева такова решаване на въпроса за Шенген ще насочи силите върху реформата в съдебната система.

"Съдебната система трябва да припознае лидерството си в реформата на правосъдието у нас. Няма как тя да стои отстрани и да наблюдава реформите", допълни вицепремиерът.

Тя каза още, че  готовността България за влизане във Шенген е потвърдена от европатньорите при последните ѝ срещи в Брюксел преди броени дни. Страната ни трябва да получи положителна оценка за пригодността си да е част от Шенгенското пространство. 

За "Южен поток" Меглена Кунева коментира, че България настоява да бъде третирана наравно с останалите европейски държави.

"На практика това означава ЕС да не бъде обвиняван в прилагането на двоен стандарт, което е най-тежкото обвинение в Съюза", допълни тя

Вицепремиерът обясни, че България "настоява за това проектът да е изгоден за нас, за Европейския съюз и съобразен с еврозаконодателството, което ще гарантира неговата устойчивост".

По казуса със Слави Бинев Кунева повтори позицията си, изразена в социалната мрежа "Фейсбук" преди дни, че той трябва да се вслуша в общественото мнение и трябва сам да реши да се оттегли, като така съхрани името и на политическата сила, която го издига.

"Хората в гилдията искат да бъдат представлявани от човек, който да ги разбира - очевидно техният избор не е Слави Бинев", посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки