Копаят кариери до Белоградчишките скали, местните на протест

OFFNews 27 юни 2017 в 08:19 9095 1

Снимка бТВ

Две кариери се предвижда да бъдат изградени близо до Белоградишките скали. Това вдигна местните на протест, тъй като те смятат, че кариерите застрашават природната забележителност и екотуризма, предава бТВ.

Разрешителното обхваща територия от около 1 кв. км в землищата на селата Чифлик и Праужда. Според местните жители тя попада в защитените зони Западен Балкан и Западна Стара планина и Предбалкан.

Кариерите застрашават уникалния ландшафт Белоградчишки скали, който годишно привлича стотици хиляди туристи, каза Георги Георгиев от гражданския инициативен комитет. Двете зони за проучване за кариери ще се появят зад уникалната гледка от най-посещаването място – Белоградчишкото кале, посочи той и добави, че става дума за сериозно увреждане на най-популярния ландшафт в района.

От Инициативния комитет против кариерите твърдят, че разрешителното за тях е издадено в последния ден на служебното правителство и настояват то да бъде отменено.

Жалби

До края на миналата седмица са били подадени седем жалби срещу разрешителното, една от които е от Община Белоградчик.

Кметът Борис Николов застава зад местните и не иска да има проучване за кариери.

От фирмата, която стои зад сондажите, са категорични, че няма да навредят на населението и няма да увредят природата. Подчертаха и че на този етап не се знае кога ще започнат сондажите, а може и да не се стигне до изграждането на кариера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови