Клисарова: В университетите се учи, политика не трябва да има

Нели Чолашка 01 ноември 2013 в 14:55 3566 4

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов

 

"В залите на университетите трябва да има академична атмосфера и да се учи. Съгласно закона за висшето образование не може да се прави политика в университета".

Това обяви в кулоарите на парламента образователният министър Анелия Клисарова, която беше в Народното събрание за участие в парламентарния контрол, но времето не стигна да изслушат и нея.

Тя обяви, че е поканила на среща студентите, окупирали Софийския университет и други вузове, но те не пожелали да се срещнат с нея, за да говорят за образование. 

Аз мисля, че за тях образованието все пак трябва да е приоритет, коментира просветният министър.

"И нещо, което считам, че не е правилно - много висши училища протестират, мисля, че са 8, но те продължават учебния процес, а Ректоратът на "Св. Климент Охридски" все още е затворен. Какво правят останалите 14 хиляди студенти в Ректората.

Как ще наваксат часовете си, ще си вземат ли всички часове. Трябва да помислим за тези млади хора например, на които им предстоят държавни изпити. Представяте ли си да учите три месеца и да не можете да се явите на изпит", допълни тя.

На въпрос има ли опасност да се провали академичната година, тя обяви: "Всеки университет е автономен и сам взема това решение. Но ако се спазват правилниците на университетите, трябва часовете по програма да бъдат отработени и тогава студентът получава заверка, за да може да се готви за изпит".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки