Към момента няма данни за пренос на рутений-106 над България

OFFNews 21 ноември 2017 в 20:43 4266 6

Снимка pixabay

Няма опасност за здравето на гражданите, тъй като към момента няма данни за пренос на радионуклиди на територията на България.

Това съобщават от пресцентъра на здравното министерство, като ведомството се позовава на становище на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

По-рано днес Русия призна за облак с ниска радиоактивност, който е преминал над Европа, но отрича да е имало инциденти на нейна територия, които да са източник на замърсяването.

Френският институт за ядрена безопасност съобщи, че облак с ниска радиоактивност е преминал над Европа, като според тях в облака се е съдържал радиоактивния радионуклид рутений-106.

Предположението на института беше, че причината за радиоактивността е резултат от инцидент в ядрен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември.

Днес експертите на Националния център по радиобиология и радиационна защита обявиха, че стойностите, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), не налагат предприемане на никакви радиационно-защитни мерки на територията на България.

Измерените от ИАОС стойности са ниски и нито една от тях не превишава нормативно установената граница на средногодишната обемна активност във въздуха.

Компетентните институции осъществяват необходимия контрол на въздуха и своевременно информират обществеността при наличие на рискови фактори, имащи отношение към здравето на населението, съобщават още от пресцентъра на българското здравно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

22.11 2017 в 22:12

Какво нямаше за Чернобил?

15414

5

Hihi1981

22.11 2017 в 09:36

То и за Чернобил нямаше данни!??

6947

3

theprofet

21.11 2017 в 22:01

Кемтрейлс! Всички ще умрем!