Какво са понто-сарматските степи на Калиакра

OFFNews 08 август 2017 в 08:48 17298 5

Природното местообитание „Понто-сарматски степи“ с код 62С0 представлява сухо тревно местообитание с видове растения, приспособени към плитки и каменисти почви в съчетание със специфичния климат и релеф на Добруджа. 

Сред видовете растения характерни за степите са теснолистният божур, морският пелин, ирисът. Степните местообитания са много чувствителни към човешката дейност и лесно могат да бъдат унищожени при разораване или разкопаване, защото така се позволява навлизането на плевелна растителност и възстановяването на първоначалния комплекс от видове е изключително труден и продължителен процес без гаранции за успех. 

Сред видовете птици, характерни за степните местообитания са дебелоклюната чучулига, късопръстата чучулига, туриликът, черногърбото каменарче. В ЗЗ „Калиакра“ се опазват най-значимите популации на тези видове у нас,именно поради присъствието на Понто-сарматски степи.

На територията Европейския съюз Понто-сарматски степи се срещат единствено в българската и румънската част на Добруджа, в Черноморския биогеографски район. 

Поради високата си степен на застрашеност и уязвимост тези местообитания са строго защитени на територията на Общността. Това означава, че те не могат да бъдат увреждани или унищожавани под никакъв претекст. Изключение за тях се допуска единствено, ако даден проект доказано не може да се осъществи на алтернативно местоположение и са налице причини от върховен обществен интерес, свързани единствено с националната сигурност и човешкото здраве; местообитанието, което ще бъде загубено, да бъде възстановено на друго място със същата или по-голяма площ преди стартиране на дадения проект; Европейската комисия е дала съгласието си за осъществяване на проекта въз основа на представените доказателства по горните две условия.
Това изискване на Директивата е транспонирано в Закона за биологичното разнообразие и следва да се прилага за всички проекти, разказват от Българското дружество за защита на птиците. 

Унищожаването на Понто-сарматски степи е криминално деяние по силата на Наказателния кодекс – чл. 278в, ал.1 гласи: „Който противозаконно унищожи или повреди защитена територия или местообитание - предмет на опазване в защитена зона, се наказва с лишаване от свобода до три години или пробация, както и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева.“

В допълнение защитените зони в България се обявяват двустепенно – първо с решение на Министерски съвет (осъществено през2007 и 2008 г.) и второ – с индивидуална заповед на Министъра на околната среда и водите.

В конкретния случай защитена зона „Комплекс Калиакра“, както и всички останали защитени зони за местообитания, все още не е обявена с индивидуална заповед, което е трябвало да стане до 2016 г. Директивата за местообитанията изисква за все още необявените защитени зони да се прилагат стриктни правила за защита, за да се предотврати увреждането на местообитания и видове, докато тече процедурата по обявяване.

Това изискване е транспонирано в чл. 19 на Закона за биологичното разнообразие, послужил като основание за издаване на заповедта на Министъра на околната среда и водите от 28 юли 2017 г. за превантивна защита на Понто-сарматските степи в ЗЗ „Комплекс Калиакра“.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

09.08 2017 в 02:36

Да, и за последно.
Ако случайно намерите тия места - не опитвайте.
Спускането е страшно, но някак възможно. Макар че да се пребиете е по-вероятно, отколкото да слезете. Освен ако не умеете с двете десни колела във въздуха, без скорост.
А виж да се измъкнете от там ...
Джипчето - едва ли. Хората да не погубите.
Това са реални екстреми, и по мойте мерки.

23293

4

Стефан

09.08 2017 в 01:57

А после - това.
В кабината - чужденци, виждали география.
"Сигурен ли си, че още сме в България". Верно степ. Няма вода, няма животни, няма птици, нищо няма.
Съвършенно удивително място.
Знам няколко слизания до морето, но няма да ги публикувам:) Реално хубави, не искам там утре да заваря ПешО+Айше=ВНЛ.
Когато джиповете си тръгват от там - те не оставят тревога нито за морето, нито даже за мястото. Нека си остане така. Суджук ще ядем в работно време.

23293

3

Стефан

09.08 2017 в 01:49

Ми, кво са - странно място.
Веднъж си шибнах камшика натам - беше верно странно.
Отначало - курорт, изход от частния курорт, хора с оръжие, верно ли искаш да лапнеш моя, пробвай патрона. После стръмни пътища, пороища, бариера от север, завой с вертикален екстрим. Горски, който се страхува от непознати. Половин час, до установяване на дружески отношения. Човекът няма право нито да ни стреля, нито да ни бие. Ако ние - него - ще останат сираци. На него няма кой да помогне. Подарък, не рушвет - шепа уж меки пистолетни патрони, ясно че са безполезни, и 20 метра въже. Това може и да им свърши работа.

12192

2

Stoyan Georgiev

08.08 2017 в 11:54

Бойко няма полезен ход.
Или бута перките и голфа на олигархията(Цветелина Бориславова, AES, Доган и Кр. Гергов) или застава срещу народа...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки