Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как Евгений Дайнов се освободи от ЕРП-тата

Политологът и автор в нашия сайт показа къщата си в с. Миндя, която се захранва със слънчева енергия

Невена Илиева 21 септември 2017 в 20:34 46308 4

Снимка Сергей Антонов

Политологът, преподавател и автор на OFFNews Евгений Дайнов вече от една година е свободен от монопола на електроразпределителните дружества в къщата си в с. Миндя, близо до Велико Търново, и реши да покаже предимствата на захранването с ток от слънцето. 

Къщата на Дайнов в селото побира 17 души и освен за лампите и контактите, използва електричество за 3 бойлера, 2 хладилника, печка и телевизори.

Идеята за електричество от слънчева енергия му идва още преди 10 г., когато "Еон" разпределя тока в района. Дайнов забелязва, че "всеки път, в който изляза два поредни дни да говоря по телевизията, сметката ми за ток скача от обичайните 17-20 лв. на близо 100 лв., стигало се е и до 140 лв. Това се случваше в продължение на три години. Аз пък пишех статии във вестници, изрязвах статията ми за тях, прикрепях я към едно гневно писмо и чак тогава сметките ми падаха."

Тогава той решава да се откъсне от ЕРП-то и започва да се интересува от начините сам да произвежда тока, който използва, и да сложи соларни панели в двора на къщата си. 

"Някога да се откачиш от монополиста струваше 40 000 лв., а документацията беше огромна. С годините обаче цената стремително падна надолу - близо с 30% на година, а същевременно ефективността на панелите се увеличава. С времето и нужната документация се промени, и процедурата стана по-лесна. През 2016 г. цената беше колкото една кола на старо - под 10 000 лв.", разказа политологът.

Ползите от собствения ток са много, признава той. От една страна токът му никога та спира - нито през лятото, нито през зимата, когато започнат големите снеговалежи и започнат авариите. 

"Когато имаше аварии през зимата и токът спираше, запалих всички лампи в къщата, за да видят хората, че само при мен свети. Много е важно в живота си човек да не зависи от хора и фактори, върху които няма влияние", заявява Дайнов и допълва, че електрическата му енергията винаги е с мощност от 220 волта, а не както е в повечето села - около 180, което създава проблеми с уредите. 

Друг съществен плюс на системата е, че вече има разработено мобилно приложение, което показва в реално време какво количество ток се произвежда, използва, отива в батерията и колко точно излишък има, който отива в мрежата. Освен това приложението съдържа и исторически данни, което позволява на всеки потребител да види какво количество от енергията му ще бъде закупено, обясни Красен Матеев - един от експертите, работили по соларната система на Дайнов.

Построяването на система с подобен размер отнема около седмица, а освен за електричество, политологът използва съоръжението като готина хипи беседка, където кани приятелите си. 

Въпреки това "домашните електроцентрали" имат своя малък недостатък - трябва да подпишеш договор с ЕРП и когато токът от соларните панели не стига, трябва да използваш тока на дружеството за нуждите си. Но и този договор има свой плюс - неизползваната енергия от панелите влиза в мрежата, която по закон дружеството е длъжна да купува. Дайнов се похвали, че неизползваната енергия през годината му носи близо 1000 лв. доход. 

Единственото, което не обичат соларните панели, пък е мъглата. Дали ще вали дъжд или сняг върху тях - те не спират да работят, разказва ни Дайнов. 

Наред с всички изброени до тук предимства на собствената енергия, политологът изтъкна най-важната: "Това е една свобода повече, една зависимост по-малко. Исках да покажа на българския народ, особено на хората по селата, че могат да бъдат независими - и исках да го заявя преди Деня на независимостта", завърши той.

Снимки: Сергей Антонов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

22.09 2017 в 04:28

И хич не стига за "три бойлера", те обикновенно са по три киловата.
Ъгъла на огряването смятаме ли го? Щото при отклонение на Срънцето 15 градуса, колко пада изхода? Кво правим нощем - не питам.
Колко струват акумулаторите, за да има и нощеска, а колко струва изхвърлянето им - трети въпрос. Аз знам, че ситият не вярва на гладния. В тоя смисъл Дайнов се е изхвърлил съвсем.
Полезното в тезата му е, единствено че обръща внимание на независимостта. Което може да доведе до движение в мозъците в бетонното блато.
Което трудно, но все отнякъде трябва да се започне.
Не че утре ще започнат да искат бившето лили павлова да съдере пожароопасния стиропор от панелките, и да го смени със слънчеви батерии, за още 10 милиарда. Но все отнякъде ...

12118

3

ndx

22.09 2017 в 03:26

Този панел на снимката е поликристален и има максимална мощност общо на 15те сегмента около 3kW. При облаци, дъжд и други "сянки" мощността пада на 1.2 kW. Напълно достатъчно, ако се отопляваш с дърва.

23293

2

Стефан

21.09 2017 в 23:43

"Мощност 220 волта" не е ли много, а?:)) Ей, кой от двамата няма осми клас?
Тоя навес няма как да даде 15 киловата и при оптимално огряване. А не е и слънчоглед.
Идеята за независимостта е неотразима - това да. Сам отдавна искам. Но всичко се спъва в 10-те хиляди. Не са парите, които мога да хвърля за експеримент по облицоване на фасадите с това. Обещават да поевтинеят още - чакаме.

21061

1

рамбо

21.09 2017 в 22:47

Независим е от ЕРП , ама друг път. Все още е вързан за тях и те го снабдяват при липса на слънчеви дни, а освен това му изкупват излишния ток ...

 
X

Подкастът на OFFNews