Кабинетът установи, че жените у нас получават по-малко от мъжете

Секстормоз са преживели 12,2% от дамите на възраст 18-74 г.

OFFNews 18 октомври 2023 в 17:50 1359 2

мъже-жени

Снимка Freepik

Равенство между половете на думи.

Правителството представи статистика, която е известна на цялото обществото от години - жените в България са получавали по-малко от представителите на силния пол и през миналата година. Приетият днес от МС Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете за 2022 г. отразява данните, но не дава отговор на въпроса - как да се променят нещата.  

Документът показва резултатите от изпълнението на политиките в пет приоритетни области: равнопоставеност на жените и мъжете на пазара на труда и равна степен на икономическа независимост, намаляване на разликите по пол в заплащането и доходите, насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете в процесите на вземане на решения, борба с насилието и защита и подкрепа на жертвите, преодоляване на стереотипите по пол в различни сфери на обществения живот и на сексизма.

Данните в доклада за четвъртото тримесечие на 2022 г. сочат, че броят на заетите в България на възраст 15 и повече навършени години достига 3,197 млн. души, от които 1,702 млн. са мъже и 1.495 млн. - жени. Коефициентът на заетост за жените (15 - 64 г.) е 67,9%, а за мъжете  - 74,9%.

През 2021 г., последната, за която има данни, отчетената разлика в заплащането е 11,8% в полза на силния пол, което е известно намаление спрямо предходните години. Най-голяма разлика в заплащането се забелязва в областта на финансовите и застрахователни дейности, а най-малка - в сферата на административните и спомагателните дейности.

Статистиката показва, че през 2022 г. средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 709,51 лв. За мъжете той е 797,19 лв., а за жените 658,69 лв. Средната продължителност на получаване на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст за трета категория труд през 2022 г. е 27,5 г. за дамите и 21,4 г. за мъжете. През изминалата година средният осигурителен доход е бил 1298,45 лв. Мъжете са се осигурявали средно върху 1340,64 лв., а жените - върху 1254,20 лв.

Физическо или сексуално насилие от лица, различни от партньора, са преживели през целия си живот 5.9% от жените на възраст 18 - 74 г. От сексуален тормоз на работното място през живота си са пострадали 12.2% от жените на възраст 18-74 г.

Акцент в доклада е поставен върху изпълнението на Закона за равнопоставеност между мъжете и жените. Отчетена е и дейността на Националния съвет по равнопоставеност на жените и мъжете към Министерския съвет, който е орган за осъществяване на консултации, сътрудничество и координация между централните и териториалните органи на изпълнителната власт и структурите на гражданското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

18.10 2023 в 22:57

тъй

за разликата в заплатите си има биологична причини

жените са по-малко асертивни, и е доказано, чрез обучение заплатите се изравняват. Прави го психолог обаче.

второ, жените изостават в професионалните умения заради гледането на деца 1-2 години. Това е естествено, и мъж да прави паузи, и той ще изостане спрямо жена дето няма деца.

трето, на свободния пазар, форми които зорлям дигат заплати на жените без заслуга, демек стойност за фирмата, фалират по жесток начин.

тъй че, я спрете с тез статистики пробутвани от турбо феминистки, които хал хабер си нямат нито от антропологичните разлики между жени и мъже, нито от какво прави една жена щастлива, нито от икономика конкурентна.

ако искаш успешни семейства с деца, гледай дохода в семейство. сложи помощи за детски градини и бащинство равносилно на майчинство и доста неща ще се оправят.

а в учрежденията предложи безплатен тренинг по асертивност и те сами жените ще си решат проблема със заплатите. Само дето не ви стиска.

1905

1

Nichevbu

18.10 2023 в 18:53

https://www.youtube.com/watch?v=aMcjxSThD54&ab_channel=Channel4News
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша