"Има опасност гетата ни да се радикализират и да родят терористи"

OFFNews 22 ноември 2015 в 19:23 3349 4

Мая Манолова.

"Социалното изключване е не по-малък проблем от контрола на границите. В България сме още по-застрашени от това, което може да се случи в нашите гета – хората са бедни и отчаяни. Темата е непопулярна, в момента те (гетата-б.р.), както и белгийския квартал („Моленбек”-б.р.) генерират криминална престъпност, но е много кратка линията, в която тази криминална престъпност ще се превърне в откровена радикализация и в питателна среда за бъдещи терористи”.

Това заяви пред bTV новият омбудсман на страната Мая Манолова. Според нея проспиваме проблема опасно, а липсата на образование и социално развитие в гетата е особено опасно.

„Проблемът със социалното изключване е проблем и за българите, които живеят в малките населени места, в областните градове и столицата”, каза тя.

Според нея все повече са децата в училище от бедни семейства, а расте и бройката на отпадащи от учебната система, което е добавка към опасността от радикализация.

„Според мен е невъзможно да затворим границите си, но решението трудно може да бъде събрано в едно изречение, ако може – засилен и по-надежден контрол. Задължително е да се знае кой се опитва да премине границата”, изказа се Манолова и по въпроса с бежанския поток.

Омбудсманът подкрепя референдума за промени в политическата система, иницииран от „Шоуто на Слави”, защото хората искат гласът им да се чуе. Заради това тя е станала свидетел на опашки от хора, искащи да се подпишат под референдума на Трифонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша