Икономическа полиция проверява "Дневник" след сигнал на Бареков

OFFNews 24 юни 2015 в 18:11 5014 1

Николай Бареков.

Прокуратурата е започнала проверка срещу "Дневник", след като Николай Бареков е подал сигнал срещу сайта заради материал от април месец, касаещ искането на МВР Бареков да разкрие данъчната си и осигурителна тайна, съобщиха от сайта.

Тогава евродепутатът се е заканил, че ще съди журналистите, но едва на 23 юни в редакцията на "Дневник" са дошли двама служители на Икономическа полиция към Главна дирекция "Национална полиция", за да "свалят обяснения", интересувайки се кой е написал публикацията и откъде е черпил сведения.

Бареков подава сигнал до Сотир Цацаров на 14 април с искането да се разбере има ли производство срещу него и има ли изтичане на информация, тъй като той е евродепутат и няма как да го съдят.

Прокурор Антон Ефтимов от СРП отсъжда, че данни за извършване на престъпление от общ характер липсват, но въпреки това разпорежда да се провери:

- дали има образувано досъдебно производство срещу Бареков;
- кой е авторът на публикацията и да се снемат обяснения за източниците му;
- да се установи има ли незаконно изнасяне на данни от страна на органите на досъдебното производство или наблюдаващия прокурор.

Източникът на информация на материала на "Дневник" е ясно посочен - справка от сайта на Административния съд в София, според която отдел "Досъдебно производство" на МВР София е поискал разкриването на тези данни и че случаят е изпратен по подсъдност в Пловдив, където е адресната регистрация на Бареков.

"Другият посочен източник на информация - отказът на Софийската градска прокуратура по сигнала на "Протестна мрежа", също е публично достъпен. От него стана ясно, че срещу бившия журналист има отделени материали в друга проверка", обясняват журналистите.

"Единственото възможно престъпление от общ характер е изтичането на информация. Затова при проверка би трябвало първо да се започне от полицията и прокуратурата. Да проверят има ли досъдебно производство срещу Николай Бареков, защото, ако няма, не може да има и следствена тайна. Второ, ако има такова производство, трябва да се провери дали прокурорът е разпоредил това да е тайна. Защото според Наказателно-процесуалния кодекс само материалите от досъдебното производство са тайна, а не и самият факт, че има такова. Затова е неясно защо се върви към проверка на "Дневник", коментира адвокат Александър Кашъмов.

Пред "Капитал" няколко анонимни прокурори са казали, че проверката задължително е започната с позволение от най-високо ниво в прокуратурата.

"Прокуратурата безкритично е приела подадения сигнал и широко е тълкувала текста от Закона за съдебната власт, който регламентира предварителните проверки. Когато сигналът е подаден от политическо лице и се подхожда безкритично, има сериозна опасност от политическо заиграване. Така на практика прокуратурата се поставя волно или неволно в ролята на политически играч. Използва се сериозен държавен ресурс, без да е ясно какво точно се цели, дори липсата на определено от прокуратурата престъпление, чието изясняване да е целта", обяснява Кашъмов.

От медиата посочват, че това не е първата предварителна проверка срещу нея. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша