Ибряма ще участва на Националния събор на овцевъдите

Оркестър ''Тракия'', Жечка Сланинкова, Лилия Семкова, Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл също ще участват в празника

OFFNews 26 март 2024 в 17:05 1495 0

Национален събор на овцевъдите

Снимка Национален събор на овцевъдите

Национален събор на овцевъдите

Националният събор на овцевъдите ще се състои за 12-и път край Петропавловския манастир, съобщиха организаторите. В дните от 24 до 26 май атрактивното пролетно събитие ще събере на едно място представителите на бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции.

На площ от 1300 кв. м.ще бъде открито изложение на чистопородни животни, ще бъде представено разнообразието на автохтонни, местни и редки породи овце и кози, отглеждани у нас. В три специализирани зони животновъди ще покажат селектирани животни от над 30 породи. Предвижда се изложение на селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще могат да се видят изложби на овчарски кучета, елитни коне, магарета и демонстрации.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в състезания по ръчна стрижба, доене, майсторско обезкостяване на агнета, теглене на товари от най-големите коне тежковози и състезание за най-тежък овен, в което премията за собственика на животното-победител е 1000 лева. За първи път ще се състои и състезание за майсторско рязане на овчи суджук.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще бъде традиционното изложение на фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. Производителите ще могат да се включат в конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал, кисело мляко и оригинален млечен продукт. За първи път ще бъде присъден отличителен знак за качество в рамките на събора.

Подготвени са зони за директни продажби с качествени био храни и напитки, празничен курбан, демонстрации на старовремска кухня и на стари български рецепти за млечни храни, чевермета, изложение на занаяти и народни веселби.

Старият бит и традиции от различни краища на страната ще „оживеят“ в етно възстановката „ЧифликЪт“. Интересни занимания, пленери и образователни игри очакват най-малките в традиционната за събора Детска творителница. Бойните умения на старите българи в три спектакъла ще представи школата за оцеляване Бага- Тур.

На две сцени ще се състои Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. В дванадесетото му издание над 2 500 изпълнители-самодейците ще представят фолклор от всички етнографски области на страната, ще има и хоротеки. В празничните концерти ще участват Жечка Сланинкова, Лилия Семкова, Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, Иво Папазов- Ибряма и оркестър „Тракия“.

Национален събор на овцевъдите в България провежда ежегодно край Патропавловския манастир от 2011 година. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция и Българското национално радио.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!