"Яневагейт": Хора на Цветан Василев предлагат редакции в доклад за СРС за Брюксел

OFFNews 29 май 2017 в 18:28 5929 2

Хора на Цветан Василев предлагат да се направят редакции в доклад за СРС, който трябвало да бъде представен в Брюксел от шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков. Именно той щял да направи и редакциите, защото бил "техен човек".

Това става ясно от нов епизод на "Яневагейт", публикуван от "Биволъ". 

Срещу това те поискали отвод по делото на Иво Дачев, като не се разбира за кое дело става дума. 

От думите на Мондешки се разбира, че предложението от "хората на Цветан Василев" е дошло при него. 

Този сюжет се появява във вече публикувани разговори на адв. Мондешки, Янева и Ченалова. Това е моментът, от който става ясно, че „Делян“ е говорил с „Бойко“ и с „Главния“, за да спаси Янева от „опраскване“:

Янева: Тва е спорен въпрос
Мондешки: Значи този който е за петък не е Борето Сарафов, а Бойко Рашков, аз съм объркал имена. Бойко Рашков в понеделник ще го внася.
Ченалова: Къде ще го внася?
М.М: В Брюксел. Щот ми предложиха да го погледнем и да преценим - кое да не внася и кое да внасяме. Мхм?
В.Я: Мислиш ли, че ще си спазят ангажимента?
М.М: Единственото, за което ме помолиха е отвод на… тази по делото на Иво Дачев.
Р.Ч: Не знам, на мене нещо ми е много мътно. Значи първо, Бойко ти праща там, хората и тъка-тъка-тъка.
М.М: към В.Я: Дай тва да го обмислим просто и (не се разбира)
Р.Ч: След това Главният ти казва, че няма проблем.
В.Я: към М.М: Добре ще го (не се разбира)
В.Я: Делян е говорил с двамата. И изведнъж се появява тва чудо.

В новия епизод от "Яневагейт" въпросната оферта, Мондешки и Янева говорят насаме и шепнат. От новия запис става ясно за какво е говорил Мондешки. 

Мондешки: Сега, хората на Цветан Василев…
Янева: Няма как да се одобрят синдиците без министъра на финансите.
М.М.: Единствено молят само за отвода по това дело където Иво Дачев се обади.
В.Я.: Ми добре, ще видя какво мога…
М.М.: И в замяна да ти донесат на Бойко Рашков ли, на Боби Сарафов ли, какъв беше де да го знам…
В.Я.: Ми Бойко Рашков е, ама те…
М.М.: Доклада и да кажат кое да махнем.
В.Я.: Как ще стане тва?
М.М.: Има как!
В.Я.: Как ще стане?
М.М.: Работи за тях. Работи за тях! Страшно много са превзели ключови позиции, страшно много.
В.Я.: Как ще стане това при положение, че то е официален доклад? И го пращат (не се разбира) ? Той как избирателно ще прати нещо…
М.М.: Бойко Рашков го прави. Бойко Рашков го прави.
В.Я.: Тва според мен е уловка.
М.М.: Каквото са ми казали досега не са ме подвели. Тва, че ще си платят.
В.Я.: Ами хубаво, това е хубаво!

Темата за плащане на пари срещу услуги в съдебната власт е с продължение. Веднага след офертата за доклада, Мондешки съобщава, че „пибаджиите“ събират фонд за спасяването на Янева, защото били много притеснени. Двамата се смеят доволно и гръмогласно на тази новина.

В публикувани по-рано разговори Мондешки демонстрира близост и с хората на Делян Пеевски. От думите му се разбира, че е бил в ролята на брокер и посредник към синдиците на КТБ.

Потърсен за коментар от сайта, Бойко Рашков заявява, че това са измислици.

"Карате ме да коментирам някакви отрепки, на които не знам какви са им били истинските цели, правейки тия записи и като ги разпространяват, нямам никаква идея", казва той.

На въпрос дали има начин да се манипулират данните в официалния доклад на Бюрото за контрол на СРС Рашков посочва, че това е невъзможно. 

"Tова са толкова нелепи неща, че даже не знам доколко си заслужава някой да коментира – каза той видимо раздразнен – Защото докладът, както и сега, готов е и след 3 дена ще бъде в парламента. Оттам нататък няма никаква корекция, защото тука става дума за цифрови данни. Цифровите данни са обобщени по силата на закона. Те не са, да кажем, еди кой си е подслушван, еди кой си не е подслушван. Има обобщени данни – колко са наблюдаваните лица, колко са били предходната година, колко са сега, каква е тенденцията, колко са оперативните способи. И ние тия данни, които сме ги събрали от институциите, те се събират, освен това и от парламентарната комисия, която наблюдава тази дейност. 

"Не може такова нещо да стане, просто няма подобен механизъм някой да коригира, защото ние освен всичко останало сме 5-членен състав. Този 5-членен състав е назначен от различните политически партии от парламента. Това означава, че тоя човек си прави имидж, че едва ли не, може да въздейства на цялата политическа представителност в Народното събрание. То е смешно. Кой е тоя, какъв е тоя – някакъв обикновен второ, треторазряден регистриран в Стара Загора адвокат. Който, предполагам, че разнася някакви куфарчета напред и назад по някакви дела. Единственото, което може да прави вероятно, за да има някакво имущество, да печели нещо, това е да носи разни куфари, да урежда някакви дела на ниско ниво. Това може да прави той… Не ме интересува даже дали се справя, дали може. Така съм чувал с половин ухо някъде да коментират, когато беше по-актуално. Но в крайна сметка, всеки може да говори, каквото иска и като прекали трябва да отговаря и в рамките на закона в един момент", посочва още Рашков.

"Някакъв непознат човек приказва нещо, придава си някакви важности.. За какво са направени тия записи, дали са ги направили, за да се спасява Янева, или са ги направили да се правят на интересни и да държат в шах хора около тях или пък такива като мен? Мен това не ме плаши, изобщо не ме плаши. Някакви там тъпанари, неграмотници, които са забравили правото, които си въобразяват, че като са поставени на тия постове, могат да си правят, каквото поискат… Видя се, че не става така, видя се, че въз основа точно на тоя доклад беше осъдена…тая жена", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

2

Jinx

30.05 2017 в 21:43

Когато се спомене името на Василев трябва винаги да се има едно наум. Цецко макар и в изгнание е доста креативен.