Ягуарът Алонсо застрелян, защото от зоопарка нямали пушка за упояване

ОFFNews 13 август 2014 в 21:03 6233 9

Проверката на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за избягалия от ловешкия зоопарк и по-късно застрелян ягуар Алонсо показа, че животното е убито без да е направен опит за упояване му.

Ягуарът избяга от зоопарка на 3 август. Над шест часа около 50 души издирваха животното. В крайна сметка той бе застрелян от ловеца Денко Цанков.

След като Алонсо бе застрелян, кметът на Ловеч Минчо Казанджиев каза, че ловците са имали готовност да използват пушка с упойващи стрелички, но не стреляли с нея, защото ягуарът така и не се появил на открито място.

МОСВ и екоинспекцията в Плевен започнаха проверка на зоопарка в Ловеч. Прокуратурата също се зае със случая.

Проверката на МОСВ обаче показва, че ловешкият зоопарк не разполага с пушка с далечен обсег за упояване на животни, която е била необходима, за да се залови избягалия от клетката си ягуар, пише "Труд".

Миналата седмица от екоинспекцията в Плевен обясниха, че проверяват периодично зоопарка, включително дали има упойващи вещества. При инспекциите такива имало, категорични са те.

Установено е още, че Алонсо е излязъл от клетката си, след като гледачът, който влязъл да я чисти, оставил две врати отворени.

Въпреки всички открити нередности обаче наказани няма да има.

"В случая се касае за човешка грешка. За допускане на инциденти с човешки грешки Законът за биологичното разнообразие не предвижда санкции", обясниха от МОСВ. Наказанието за пазача е, че ще бъде преместен от сектор "Хищници" в сектор "Птици".

Неговото обяснение защо е оставил вратите отворени е, че сутринта му се случил инцидент и бил ядосан и разсеян.

От МОСВ са препоръчали на управата на зоопарка да купи пушка за упояване с далечен обсег. Освен това ръководството на зоологическата градина трябва да въведе нови правила в случай на бягство на животно. Те трябва да предвиждат и "действия със специалисти, които имат опит в улавяне на животни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!