Гласуваха една година отпуск за родители, осиновили дете до 5-годишна възраст

OFFNews 21 февруари 2018 в 12:59 2047 0

Снимка sxc.hu/Архив

Родителите, осиновили дете до 5-годишна възраст, ще получат 1 година отпуск. Това гласува на първо четене днес парламентът по време на разглеждането на промените в Кодекса на труда. 

Народните представители гласуваха еднакви размери за двамата родители на отпуските при осиновяване на деца до 5-годишна възраст - 365 дни от деня на предаване на детето за осиновяване.

Промените предвиждат още изплащане на еднакъв размер на парично обезщетение от държавното обществено осигуряване в размер на 90 на сто от среднодневния осигурителен доход на осиновителя за предходните 24 месеца.

В мотивите на законопроекта е записано, че основните цели на промените са да гарантиране равни права на хората, които осиновяват деца до 5-годишна възраст.

В сега действащата нормативна уредба са уредени три вида отпуски при осиновяване на дете: отпуск поради осиновяване - в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичане на срока за полагащия се отпуск за раждане (чл. 163, ал. 6 от КТ), отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (чл. 164 от КТ) и отпуск при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст (чл. 164б от КТ).

Вносителите от Министерски съвет считат, че тези промени ще спомогнат за подобряването на необходимата родителска грижа и семейна среда за отглеждане на децата, както и за повишаване на мотивацията на хората да осиновяват деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки