ГЕРБ внесе промените в Закона за пътищата. Махат знаците при камерите, ще има нови санкции

Антония Чорева 02 юни 2017 в 10:33 24842 8

ГЕРБ внесе промените в Закона за движение по пътищата в деловодството на парламента, чиято цел е да се намалят жертвите на катастрофи. 

Промените предвиждат вече заявените от управляващите мерки - да се премахнат знаците пред камерите, да бъде променена наредбата за алкохол и наркотичните вещества, както и катаджиите да не са на мястото, където се заснема с мобилни камери. Контролните органи ще трябва да извършват контрола на пътя при безопасни условия на труд.

Депутатът Станислав Иванов от ГЕРБ поясни, че с настоящия закон много от актовете да падат в съда. В момента пътните участъци, в които работят мобилни камери на КАТ, трябва да са обозначени със знак Е24 и да са обявени предварително на сайта на МВР, както и по медиите. В случай че табелата преди мобилна камера не е сложена, издаденият електронен фиш за превишена скорост може да бъде отменен при обжалване в съда. Освен това се намалява превантивният ефект, а работата на полицаите често се свежда до "криене в храстите".

С промените, заложени от ГЕРБ, се предвижда още да има санкция за собствениците, предоставили автомобила си за управление на водачи без книжка или употребили алкохол и наркотици. Сега това също било проблем, тъй като последната статистика показва, че от началото на годината 1000 случая на хванати шофьори да карат в нетрезво състояние, само 10% са собственици на автомобилите. А това е предпоставка да не могат да им се наложат санкции. Промяната предвижда санкцията да е за собственици, предоставили автомобила си на водачи без валидна шофьорска книжка или употреба на алкохол и наркотици.

По думите на депутата от ГЕРБ Павел Христов е явна тенденцията, че всеки един решил да злоупотреби, няма задръжки да предостави колата си на човек без валидна книжка и човек употребил алкохол.

Не на последно място ще бъде актуализиран списъкът с наркотични вещества, тъй като това не е правено от 2001 година, а в него не присъстват много видове. А тенденцията сочи, че хванатите да карат под влияние на наркотици се увеличават постоянно. 

Промяна е предвидена и по отношение на вземане на кръвната проба при хванати пияни и дрогирани шофьори - сега това могат да правят само лекарите. А това предразполага за отпадането на актовете в съда. Ще бъде сменено и веществото, с което се почиства мястото за взимане на кръвна проба, тъй като е забранено за използване от 15 години.

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че премахването на знаците пред камерите им ще има ефект, като обясни, че в Европа това е отдавна забравена практика хората да се оглеждат за полицаи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

7

neverland

02.06 2017 в 12:15

Абсолютно вярно! Неизбежността дисциплинират, 20 или 50 лв, но да е неизбежно плащането им. Същото е и при издаването на присъди, година-5-9, не важно да е сурова присъдата, изпълнението и да е сурово. Никой няма да извърши престъпление само заради евентуално малката присъда, всеки ще извърши престъпление, защото вярва, че изобщо няма да бъде наказан.

15414

6

Hihi1981

02.06 2017 в 11:34

Събирайте си глобите!!!Всичко друго е бутафория!!!

12335

5

ПешУ

02.06 2017 в 11:22

Поредните малоумни предложения... Неслучайно това (и предходното - т.е. пак същото) 'Ентелигентни' правителства и техните комисии успяха да поставят рекорд за корекции на ЗДвП за една година...
Закона още не обнародван, но приет, се оказва че пак е недомислен и трябва да се коригира... Нашите кухи лейки в София не разбраха ли, че основното дисциплиниращо действие е НЕИЗБЕЖНОСТТА на наказанието, а не толкова неговата стойност и сума.. И 1000лв да е глобата, като не могат да ми я съберат точно от джигитите - каква полза от такава глоба?

8003

4

Ivo Petkov Tdi

02.06 2017 в 11:12

Да махат нали ГЕРБ трябва да се нагълтат с още парички,тоя знак там не е поставен случайно там

16008

3

Nik68

02.06 2017 в 11:07

Да въведат крути мерки за катаджиите вземащи подкупи. Т.е. за всички. Да въведат психо и физически тестове за всички полицаи поне на две години.

14355

1

neverland

02.06 2017 в 10:45

"катаджиите да не са на мястото, където се заснема с мобилни камери". Тоест? Патрулката да е празна, а те да пушат на някоя скована пейка в страна ли? Или просто да оставят патрулката заклучена и празна и да отидат в края на смяната да си я вземат? :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!