ГДБОП може да следи Вайбър, Месинджър и Скайп и да наднича във всеки телефон

OFFNews 10 юли 2017 в 11:09 13401 11

Снимка Pixabay

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще може да наднича в разговорите ни в популярните мобилни приложения като "Вайбър", "Фейсбук Месинджър", "УатсАп", "Скайп", "Уичат", "Лайн", "КакаоТолк", "Кик Месинджър" и др. Това ще стане благодарение на нов софтуер, купен с обществена поръчка, информация за която е качена на сайта на службата.

От поръчката не става ясно дали софтуерът ще се ползва само за сваляне на информация от мобилни устройства, иззети като веществени доказателства, или целта е събиране на информация чрез отдалечен достъп, т.е. под формата на СРС, отбелязва вестник "Сега". Във втория случай на ГДБОП със сигурност ще им трябва разрешение за прилагане на СРС. Може да чете същи SMS и MMS. "Наднича" и в записаните контакти, може да чете и клонира СИМ карти и карти памет, анализира наличните в телефона графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове. С две думи - следи почти всичко, което правите през мобилното си устройство.

Софтуерът може да анализира над 10 хил. разновидности на мобилни устройства - мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри. В поръчката е посочено, че програмата трябва да има функция за "физическо и логическо копиране на данни от мобилни устройства".

Търгът е обявен в началото на годината и е приключен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хил. лв. без ДДС. Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм по проекта "Съвместни усилия за борба с трансграничната организирана престъпност".

На търга се е явила само една фирма, става ясно от документацията. Тя е доставила продукта Oxygen Forensic Analyst, за който е единственият официален представител в България. Търговското дружество е посочено като дистрибутор на официалния сайт на компанията производител, която се намира в САЩ, посочва "Сега".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9051

11

Boris Krumov

11.07 2017 в 10:09

Поредната псевдомедийно аматьор-журналистическа изцепка, чули-недочули и вече списали някаква неадекватническа статийка, добре, че поне някои ваши "колеги" са били консултирани и посъветвати, че въпросният софтуеър не може да следи реален трафик, а само "бърника" в "придобити" устройства, и евентуално извлича данни.

Като изключим безумието на аматьорските медии, както и на главния милицуйнерин, който почти екзалтирано се потрети, може би, как е прекрасно да позагубим малко свобода срещу още по-мъничко сигурност "нека следят, нека следят", като го интервюираха вчера, това са поредните пропилени пари - всеки заинтересован ще знае как да не оставя никакви следи в устройството си, ако има евентуален интерес да не оставя...

Отделно, нивото на адекватност на милицията в infotech-а е смешно, и да се радват и да благодарят, че повечето адекватни по темата хора не са от страната на злото !

10571

10

Hissarion

10.07 2017 в 14:48

Ами то самото заглавие на софтуера казва за какво е. Не вярвам от МВР да не са запознати. Проблемът както обикновено е в пресата, която пише за неща, които не разбира.

29585

3

Izalina

10.07 2017 в 12:14

Той Оруел отдавна ви предупреди...