Финално: НДК след големия ремонт (снимки)

Невена Илиева 18 декември 2017 в 15:57 17339 5

Снимка Зала 3

Много работа, 45 млн. лв., скандали, протести, смяна на директори. Така изминаха последните месеци в подготовка на най-важната сграда за българското председателство на Съвета на ЕС - НДК. Днес Дворецът отвори вратите си, за да покаже как изглежда броени дни преди в него да влезе част от върха на Европейския съюз.

Министърът на българското председателство Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов, директорът на НДК Ангел Митев и шефът на борда на директорите разведоха журналисти из двореца.

Главният вход на частта от НДК, домакинстваща председателството, е А4 (между новото културно пространство - зала "42", и "Студио 5"). От там ще влизат всички освен ВИП персоните, за които е предвиден вход А6 (след "Студио 5" в посока на Моста на влюбените). Пред последния са засадени лалета в цвета на европредседателството ни (синьо и бяло), припомни Павлова. Тях обаче ще видим чак на пролет.

След влизането си ВИП гостите ще бъдат посрещнати от статуя на лъв - реплика на този, който стои до паметника на Незнайния войн.

Близо до вход А6 се намира и международният пресцентър, където ще се провеждат медийните събития на председателството. Европейските гости ще се насладят на монументалното пано на акад. Светлин Русев. То е реставрирано, както и всички останали произведения на изкуството на НДК в частта на председателството.

Емблематичните полилеи на НДК, които нощем се виждат на десетки метри от сградата, също са освежени и занемареният им вид е в историята, а таваните са пребоядисани в бяло, на места са сложени и окачени.

На вход А4 е разположена специалната система за влизане, където гостите на града и всички, които имат достъп до събитията на председателството, ще получават своите документи. 

В някои от дните само частта, ангажирана като временен дом на Съвета на ЕС, може да събере хиляди души. 

Зала 3, в която ще се извършват всички пленарни заседания, изглежда неузнаваемо. Нова тъмнокафява ламперия контрастира с белите кожени столове и синия мокет в допълнение със златни лайсни. Според министър Банов "няма втора такава зала в Европа". 

Обновени са преводаческите кабини, а прожектори ще се грижат за цветното осветление по време на заседания.

Залите 7, 8 и 9 също са с подчертан характер, благодарение на реставрираните произведения на изкуството. Някои от тях почти не са оборудвани, тъй като ще бъдат дом на "разчупени" и неформални срещи, каза Павлова.

Бившата зала 10 пък е преобразувана в място за конферентен обяд. По традиция заседателите обядват в конферентен формат, обясни Павлова. 

Ресторант "Скай плаза" отива в историята. Там ще се хранят гостите на Двореца, а също така е възстановена и кухнята-майка на НДК, която не е използвана от много години. 


Снимка: НДК

Част от произведенията на изкуството в сградата.

На много места стълбите са облицовани с гранит, сложени са и нови парапети.

Макар и ремонтът от външната страна на сградата да не е много сполучлив или забележим, то отвътре е възвърнат загубеният чар на НДК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

4

Emigirl

19.12 2017 в 10:37

Цената на ремонта не съм сигурна, че оправдава направеното и времето, за което беше направено

15414

3

Hihi1981

19.12 2017 в 09:48

45 000 000 лв.за осветление,столове и паното на Русев! Много ми се вижда!!!

13214

2

XR4

18.12 2017 в 16:47

Само аз ли не виждам снимки?