Фармацевти предупреждават за скок в цените на лекарствата през 2014 г.

Вероника Шербанова 29 ноември 2013 в 13:27 2662 0

Лекарства. Снимка: БГНЕС
Лекарства. Снимка: БГНЕС

 

Цената на над половината лекарства, заплащани от Здравната каса, ще поскъпнат през следващата година. В някои случаи пациентите ще трябва да заплащат с до 50% повече, отколкото в момента.

За това сигнализираха от Асоциацията на собственици на аптеки, цитирани от Дарик.

Според новите текстове в договорите между НЗОК и фармацевтите част от отстъпките за пациентите ще отиват в Касата. По този начин може да се наложи пациентът да доплати от джоба си частта от отстъпката, които отива в НЗОК, обясниха от Асоциацията.

Фармацевтите дават пример с лекарство за високо кръвно налягане, чиято цена е 21,85 лева. Здравната каса покрива 8,30 лева от цената му и така за пациента остава 13,55 лева. Аптеките правят отстъпка от 7,64 лева и така цената, заплащана реално от пациента е 5,91 лева. Ако новите текстове в договорите останат обаче от 1 януари 2014 г. отстъпката на аптеките ще бъде вече 4,74 лева, а останалите близо 3 лева ще отиват в Касата. По този начин пациентът вече ще трябва да плаща по 8,81 лева, което е с 49% повече в сравнение с цената на препарата в момента, коментират от Асоциацията.

Увеличаването на цените на лекарствата, заплащани от Здравната каса обаче ще доведе и до увеличаване и на цените на лекарствата на свободна продажба, категорични са фармацевтите.

В същото време в новите текстове е заложено време от 6 минути за обработка на една рецепта от фармацевтите. По този начин в аптеките ще могат да бъдат обслужвани по-малко пациенти. Ако са един 8-часов работен ден магистър-фармацевтът може да изпълни до 80 рецепти, той трябва да върне 81-я пациент и да го насочи към друга аптека, посочиха от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша