Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

'Файненшъл таймс' излезе с 8 статии за България за откриването на Председателството

OFFNews 11 януари 2018 в 10:22 8095 2

Британският вестник "Файненшъл таймс" публикува поредица от статии за България на политически и икономически теми в деня, в който у нас официално се открива българското председателство на ЕС.

Заглавията гласят:

"България се бори с изтичането на мозъци"

"Икономическият растеж в България замаскира нуждата от освежаване на управлението"

"България отлага реформите, за да наблегне на председателството на ЕС"

"България иска да използва председателството на ЕС за разширяване към Западните Балкани"

"Български стартъпи правят CubeSats и детектори за пчели"

"Компании се насочват към България"

"Увеличаването на посетителите помага на българските фестивали да процъфтяват"

"Шефът на БНБ иска да предотврати завръщането на кризата"

Между отделните партии в управляващата коалиция, както и между правителството и опозиционните социалисти цари своего рода негласно примирие. Никой не иска да клати лодката и да злепоставя страната, докато тя е заела централно място на европейската сцена, пише авторът Тони Барбър в е единия от материалите. Според цитирани от вестника експерти през следващите шест месеца ще се избягва всичко, което би предизвикало недоволство или би довело до улични протести.
"Това спокойствие е от полза за премиера Бойко Борисов, който многократно е подчертавал, че най-важна за него е стабилността на държавата. Този социален мир обаче има своята цена. Партньорите на България в ЕС например биха искали да видят повече напредък в съдебната реформа, борбата с корупцията и модернизацията на полицията, здравеопазването и образованието, добавя "Файненшъл таймс".

В статията със заглавие "България иска да използва председателството на ЕС за интеграция на Западните Балкани" се посочва, че българското правителство иска председателството му да бъде запомнено на първо място със застъпването за страните от Западните Балкани, които искат да влязат в ЕС. Правителството също иска напредък в амбициите на България да се присъедини към еврозоната и Шенгенското пространство за свободно движение, макар и да разбира, че тези цели са отделни от председателството на ЕС, пише Тони Барбър.

За сметка на това политическите лидери във Франция и Германия, подкрепяни от Брюксел, през тези шест месеца ще се съсредоточат върху изграждането на рамка за по-тясна интеграция между 19-те страни членки на еврозоната. Очаква се това да включва идеи за осъществяването на банковия съюз на ЕС и превръщането на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен съюз. Макар и България да има очевиден интерес от изхода на тези разисквания, гласът й няма да тежи много, защото в момента тя е извън еврозоната и банковия съюз, отбелязва вестникът.

Икономика

Ръстът на иокономиката в страната е факт, отбелязва ФТ, като цитира данни в подкрепа на това твърдения и казва, че страната особено добре се развиват туризмът и IT секторът. Вестникът допълва, че стандартът на живот се е повишил чувствително за 10-те години членство в ЕС, но все още страната е най-бедната в съюза. Вестникът цитира български икономисти, които казват, че ако не се проведат сериозни реформи, страната може и да не развие пълния си потенциал въпреки добрите икономически показатели. Издателят и шеф на "Алфа финанс холдинг" Иво Прокопиев например е цитиран да казва, че половиината от годишния растеж сега се дължи на еврофинансирането и не е ясно какво ще се случи, когато то спре. Изданието допълва, че се е обърнало за коментар по тези теми и към икономическото и финансовото министерство, но не е получило отговор.

В друга статия се разказва как западни компании се насочват към България и защо страната ни е привлекателна за тях. Посочени са конкретни примери със западни компании, дошли в България. Техни представители казват, че идването на компаниите им в България е било огромен успех и че потенциалът на страната за чуждите компании се дължи на ниските заплати и данъци, както и на евтините цени за земята и на тока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

2

Emigirl

11.01 2018 в 15:19

Вече сме в полезрението на Европа, само че не знам има ли за какво хубаво да се хванат..

12182

1

sawall

11.01 2018 в 13:26

"България се бори с изтичането на мозъци" - България страда от изтичане на мозъци, което политиците окуражават - така умните хора не гласуват (защото те няма да гласуват за тях), а и пращат пари на останалите си бедни роднини.
 
X

Подкастът на OFFNews