Екскурзоводите против становище на КЗК: Принизяват професията ни

Министерството на туризма е на страната на екскурзоводите

OFFNews 22 май 2024 в 12:07 1123 0

КЗК

Снимка БГНЕС

Комисия за защита на конкуренцията

Съюзът на екскурзоводите в България излезе с отворено писмо до всички политически сили в България във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което може да бъде премахната забраната на екскурзоводите от чужбина, придружаващи чужденци, да изнасят беседа извън превозното средства. 

През февруари КЗК започна проверка на текстовете, залегнали в Наредбата за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация за придобиване на провоспособност за упражняване на професията "Екскурзовод", които бяха приети в началото на 2016 г.

Според КЗК регистърът за екскурзоводи не би могъл да предостави информация на потребителите, от която те да могат да направят информиран избор на екскурзовод.

В Наредбата са описани изискванията към образованието на всеки, който иска да практикува тази професия. Това може да е всеки човек със средно или висше образование със специално придобита степен на професионална квалификация.

КЗК е установила, че нормативната уредба (в сила от 2016 г.) съдържа ограничения на конкуренцията. Оттам дават като пример изискването за правоспособност, което "може в някаква степен да стесни броя на участниците на пазара, в резултат на което да бъдат завишени цените".

КЗК вижда и ограничаване на конкуренцията и в забраната за чуждестранни екскурзоводи да говорят на туристите извън превозното средство.

"Изпитът за придобиване на правоспособност изисква твърде широки знания, които може да не са необходими за организиране на конкретните туристически обиколки. За екскурзовода е важно да е запознат с туристическите обекти в населените места, в които осъществява дейност, а не с всички туристически обекти в страната и свързаните с тях подробни исторически и други данни", посочва в позицията си регулаторът, цитиран от в. "Дневник".

Според КЗК професията не изисква въвеждането на специални мерки за защита на потребителите, тъй като тези услуги не са определящи за здравето и живота им.

Срещу становището на КЗП са и от Министерството на туризма, и самите екскурзоводи 

"Изключително сме обидени и огорчени да прочетем в решението на КЗК, че доброто име на професията ни се принизява до най-ниско ниво и се обезценяват професионалните умения на българските екскурзоводи. Нещо повече, в публикуваното от КЗК становище за професията на "Екскурзовод‘", се внушава, че е ненужна и се твърди, че тя трябва да е общодостъпна за всеки индивид, ползващ интернет", пише в писмото на Съюза на екскурзоводите, изпратено до TravelNews.

От Съюза допълват, че не всяка информация за забележителности в интернет обаче е достоверна.

Председателят на организацията Христина Неделчева обясни, че екскурзоводите използват трудове на учени в различните сфери (история, археология, изкуство, архитектура и др.). 

"Нима за България не е важно кой и как я представя през чуждестранните туристи? Нямаме ли държавна политика за това как искаме да бъдем представяни пред света? Би следвало да имаме! Или сме готови на разрешим на всеки случаен посетител в България да представя нейната история по свой начин и обектите от културно-историческото й наследство, след бърза справка в интернет", питат от Съюза на екскурзоводите.

Според тях не бива да се позволява на "всеки случаен гражданин" да работи като екскурзовод.

"Болшинството туристи са некомпетентни по отношение на фактите, свързани с културно-историческите обекти. Как биха могли да преценят дали друго лице е компетентно? Естествено, че изборът на масовия турист ще падне върху тези нерегламентирани лица, които им разказват глупави смешки и си измислят или преиначавят историческата информация, за да са забавни", смята Неделчева.

Евентуалното премахване на забраната чуждестранни водачи да осъществяват функциите на екскурзовод извън автобуса в България няма да доведе до пълноценното опознаване на България от страна на пътуващите туристи, смятат от Съюза на екскурзоводите.

"Твърдението в становището на КЗК, че от качеството на предлаганите услуги ще зависи дали екскурзоводът ще остане на пазара, е абсолютен волунтаризъм. Според тази теза КЗК няма нищо против на пазара да се предлагат некачествени услуги", допълват още те.

И от Министерството на туризма смятат, че въвеждането на изискване за правоспособност е от съществено значение за по-добра регулация, високо качество и добър имидж на екскурзоводската професия.

"Ролята на екскурзовода е изключително важна в популяризирането на туристическите обекти и потенциала на България като туристическа дестинация", пишат от МТ. 

Според министерството издадените документи за завършено образование и придобита професионална квалификация не са гаранция, че съответният човек е пригоден да упражнява професията, а с изпита за правоспособност се доказва прилагането на съответните професионални знания, умения и компетентности в реална работна среда.

От екскурзоводите се изисква завършено висше или средно образование с определен профил, придобита квалификация по специалността, практически стаж, а след това се преминава и през изпит. Ведомството припомня, че Законът за туризма не предвижда последващ контрол върху качеството на услугите на екскурзоводите.

По данни на министерството през последните години популярността на професията нараства и същевременно значително намалява броя на упражнявалите я нерегламентирано. Вписаните правоспособни екскурзоводи в Националния туристически регистър след изпит са 456, а вписаните по право са 1195. Делът на успешно издържалите кандидати варира между 54.3% и 90% на отделните изпити, сочи статистиката.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Най-влиятелните хора в Европа се събират в София