Еколози призовават за ярки стикери, които да пазят птиците в градовете

OFFNews 24 ноември 2021 в 15:19 1272 0

Шумът и замърсяването на въздуха са врагове на популацията на птиците. Опасни са и високите сгради със стъклени фасади, защото създават илюзията, че пред птиците има небе или дървета. За да се избегне фатален сблъсък, от Българското дружество за защита на птиците призоваван да се слагат стикери със всякакви цветове и шарки, които да дадат сигнал на птиците, че пред тях има бариера.

Липсата на зелени пространства също допринася за намаляването популацията на птиците. Употребата на пестициди в селското стопанство води до отравяне на животните, препаратите водят и до загиване на насекоми, с които се хранят птиците, обясни Йорданка Луканова от БДЗП, цитирана от БТА.

Тя допълни, че страната ни е една от най-богатите по разнообразие на пернати - над 480 вида живеят у нас, но в последните години се наблюдава значително намаляване на популацията на врабчета, синигери, чинки, сойки, кълвачи и др. Такава е тенденцията и в цяла Европа, допълни Луканова, позовавайки се на изследване на екип от учени на Кралското дружество за защита на птиците (RSPB), организацията Bird Life International и Чешкото орнитологично дружество. Най-голям спад се наблюдава в популацията на домашното врабче, жълтата стърчиопашка, скореца и чучулигата.

Птиците са индикатор за средата, в която живеем, подчерта Луканова. Те и хората са свързани в една обща екосистема - ако има индикации, че нещо с птиците не е наред, то това е "червена лампа", че има риск и за хората.

През зимата птиците се нуждаят от много мазнини, за да не губят от топлината си и да оцелеят. Затова от БДЗП са организирали кампания "Зрънце любов". С нея призовават хората да закупят или сами да изработят хранилки и къщички за птици. В тях през зимата и ранната пролет може да се оставя храна.

В студените месеци най-подходящо е на птиците да се дава суров слънчоглед, пшеница и просто. Хлябът не е препоръчителен, обърна внимание Луканова. На птичето му трябва поне една седмица, за да свикне с поставената хранилка.

Повече информация за кампанията "Зрънце любов" и как да се помогне на птиците през зимата може да се намери на фейсбук страницата на БДЗП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки