ЕК иска нова оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на АМ ''Струма''

OFFNews 12 януари 2022 в 18:53 1293 0

Европейската комисия изисква нова оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на трасето на автомагистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле. От МОСВ ще изчакат и плана на Агенция "Пътна инфраструктура" и ще обсъдят проекта с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Това стана ясно от изказване на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и зам.-министъра Тома Белев на ресорната парламентарна комисия, предаде БТА. Сандов ще има трима заместници - Тома Белев, Николай Сиджимов и Петър Димитров. 

По отношение на наказателните процедури срещу България в сектор "екология" Белев посочи, че има три спешни законопроекта, които трябва да се разгледат от парламента, за да се спрат някои от процедурите.

Той посочи, че още предходното служебно правителство е внесло в деловодството на Народното събрание промени в Закона за опазване на околната среда. По думите на зам.-министъра има много европейски директиви, които не се спазват у нас.

По думите на Сандов има забавяне в част от проектите по Оперативна програма "Околна среда". Най-малко усвоени средства са в "Натура 2000" и сектор "Води", допълни той. 

На заседанието беше обсъдена и темата за управлението на отпадъците и въвеждането на кръговата икономика. В момента от министерството подготвят информационна кампания за кръговата икономика, която да достигне до всички участници в процеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков