Дупка погълна имущество в Смолян, затварят път заради риск за хора и автомобили

OFFNews 31 август 2022 в 15:53 3013 0

Дупка погълна имущество в Смолян

Снимка БНТ

Дупка погълна имущество в Смолян

Община Смолян обявява бедствено положение за част в областния град, където огромна дупка се отвори под селскостопанска постройка и погълна имущество на семейство от кв. "Устово", съобщи БНТ.

Пропадането е вследствие на карстово образувание, което засега не е изяснено дали е вертикално или хоризонтално и дали може да образува нови пропадания.

Ще бъде затворен пътят в този участък, за да бъдат предотвратени инциденти при евентуални нови срутвания. В района няма жилищни сгради.

Вследствие на пропадането, установено в началото на юли, се е образувала каверна (кухина, б.р.) с предполагаема дълбочина 23 метра. Специалистите са категорични, че трябва да се направи пълно обследване на района, за да се предотвратят потенциални инциденти с хора.

Отворът на подземната пещера е обхванал площ от 6 кв. м. и постоянно се увеличава. Намира се близо до къщи и на разстояние от 2 метра от пътя, водещ към Пречиствателната станция за питейни води "Хубча". Карстовата пещера е точно над тунела на Главната пътна комуникация – Смолян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки